• 1 kalafior
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 8 kromek chleba
  • kawałek gorgonzoli
  • pieprz, sól
  • ziele angielskie
  • 3 liście laurowe
  • tabasco
  • sos Worcestershire

Wspominałem już kiedyś, że kalafior doskonale nadaje się do zup.

Na przykład do takiej – PRZEPIS na zupę-krem z kalafiora.

Pomysł na użycie w tym przepisie kromek chleba z dodatkiem sera zaczerpnąłem od Jamie Olivera, postanowiłem jednak zupę odchudzić, uprościć i generalnie przygotować całkiem po swojemu. Wykorzystałem domowy chleb z dodatkiem amarantusa*. Można rzecz jasna użyć innego dowolnego pieczywa.

1. W niewielkim garnku zagotujcie trochę wody i wrzućcie do niej pokrojoną w kostkę łodygę kalafiora oraz najładniejsze liście, pokrojonego w plasterki selera naciowego oraz liście laurowe wraz ze szczyptą soli. Gotujcie pod przykryciem ok. 25 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną.

2. Na patelni duście posiekaną cebulę i czosnek oraz utartych w moździerzu kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu – przez kilka minut, aż cebula zmięknie.

3. Do gotującego się bulionu wrzućcie różyczki kalafiora i cebulę.

4. Odcedźcie łodygę i liście kalafiora oraz selera, wyciągnijcie liście laurowe i przerzućcie warzywa z powrotem do garnka. Praską rozgniećcie je na puree i dodajcie do zupy.

5. Gotujcie zupę ok. 15 minut, aż kalafior będzie miękki.

6. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i opieczcie kromki chleba w tosterze.

7. Na każdej kromce rozłóżcie pokruszoną gorgonzolę i palcami lekko wciśnijcie ser w chleb, żeby dobrze się trzymał.

8. Na dnie żaroodpornych miseczek ułóżcie po dwie kromki chleba, wlejcie porcje zupy i przykryjcie ją dwoma kolejnymi kromkami. Jeśli chcecie, by zupa była lżejsza, użyjcie sera tylko do kromek stanowiących górną warstwę dania.

9. Całość skropcie porządnie tabasco oraz sosem Worcestershire i wstawcie do piekarnika na środkowy poziom na 20 minut.

10. Gotową zupę posypcie szczyptą suszonej mięty.

Smacznego!

*Chleb amarantusowy (mąka pszenna, mąka żytnia, ekspandowane ziarno amarantusa, suchy zakwas, sól, drożdże, woda) – upieczony w wypiekaczu Morphy Richards od Rossi.pl (model 48319)