- 2 steki z tuńczyka (po ok. 200-250 g)
- 1/2 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 1/3 - 1/2 młodej kapusty (w zależności od wielkości)
- 2 garście dobrych oliwek (tu: wędzone)
- 2 dojrzałe pomidory malinowe
- garść świeżej kolendry
- kieliszek białego wina (tu: vinho verde)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Atum a Algarvia – stek z tuńczyka gotowany w stylu Algarve.
Atum a Algarvia, czyli tuńczyk w stylu Algarve to potrawa charakterystyczna dla tego regionu Portugalii. Można ją zamówić w większości restauracji w Tavirze i okolicach, serwujących dania tradycyjnej lokalnej kuchni.
Koncepcja jest co do zasady bardzo prosta – to gotowany stek z tuńczyka z ziemniakami i dużą ilością cebuli. Próbowałem tej potrawy w restauracji Zeca da Bica w Tavirze (ZOBACZ). Ryba została podana z ogromem cebuli, ziemniakami, niewielką ilością dość przejrzystego wywaru z dodatkiem pomidorów i kilku oliwek.
Mając w zasięgu świetnie zaopatrzony targ rybny w Tavirze i dostępne tam piękne steki z tuńczyka postanowiłem nie zwlekać z przyrządzeniem tego dania w mojej interpretacji.
Kapusta nie jest tu klasycznym dodatkiem, uznałem jednak, że świetnie będzie pasować. Nie mam też pewności, czy do takiego tuńczyka zwykle dodaje się wino, ale wiadomo przecież, że z winem wszystko jest lepsze :-) Dodałem lokalne vinho verde, ale w razie potrzeby możesz zastąpić je innym dobrym białym wytrawnym winem. Pomidorów nie potrzeba wiele, wywar powinien być przejrzysty. Płynu nie powinno też być zbyt dużo – tylko tyle, by można było zanurzyć w nim rybę (to nie jest zupa).
W podobny sposób można przygotować również inne ryby – choćby łososia czy dorsza. W tym drugim przypadku nie będzie potrzebne nawet gotowanie – wystarczy samo zanurzenie ryby w gorącym bulionie, przykrycie rondla i odstawienie go na kilka minut.
Sprawdź też inne przepisy z serii: GOTOWANIE NA WAKACJACH
PRZEPIS:
- Ziemniaki umyj (młodych nie trzeba obierać ze skóry) i pokrój na plastry. Ułóż je płasko w dużym głębokim rondlu, zalej wodą (ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków), dodaj sól, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj trochę soli i duś cebulę na małym ogniu (nie smaż na skwarki!), aż zmięknie i nabierze słodyczy (nie powinna się zrumienić).
- W tym czasie dość drobno posiekaj kapustę i dodaj do rondla. Wlej wino i – jeśli trzeba – dolej wrzątku (warzywa powinny być zanurzone, ale płynu nie powinno być zbyt wiele). Gotuj pod przykryciem.
- Uduszoną cebulę dodaj do rondla. Wrzuć oliwki i pokrojone pomidory, po czym dopraw pieprzem. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki i kapusta zmiękną. Uważaj, by nie rozgotować ziemniaków.
- Steki z tuńczyka ułóż w rondlu obok siebie, wciśnij je w płyn i warzywa. Gotuj tuńczyka ok. 6 – 7 minut – w zależności od grubości steków. Sprawdzaj steki widelcem, czy są gotowe.
- Na koniec dodaj kolendrę.
Jadłam to na urlopie :)
Dobry wybór:-)
Magia!
:-)
Sztos!!!