Baskijski spalony sernik z San Sebastian w wersji mini.

Przepis na przepyszne baskijskie spalone mini serniki bazuje na tej recepturze. O tym, skąd wziął się spalony sernik, kto go wymyślił, dlaczego ma być spalony, jak smakuje i jak to się stało, że w kilka miesięcy zachwycił się nim cały świat możesz poczytać w poprzednich wpisach, czyli tutaj i tutaj.

Ciasto na serniki nie zawiera mąki ani cukru, dzięki czemu gotowy deser jest znacznie lżejszy i mniej kaloryczny niż sernik pieczony według klasycznego przepisu. Przepis jest też bardzo łatwy. Tak łatwy, że nie może się nie udać 🙂 Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, wstawić ciasto do pieca i chwilę zaczekać.

Proces przygotowania mini serników jest nieco bardziej pracochłonny w porównaniu z pieczeniem jednego dużego sernika w tortownicy, ale warto poświęcić kilka chwil więcej, ponieważ gotowe miniaturki smakują naprawdę wyśmienicie. Są jedwabiste, kremowe, delikatne i wilgotne. Po prostu wspaniałe. Świetnie nadają się na imprezy w ogrodzie i wszelkie inne spotkania w większym gronie.

Baskijski sernik udaje się wtedy, kiedy po wyjęciu z piekarnika wygląda tak, jakby spędził w nim zbyt wiele czasu. Jego urok polega m.in. na tym, że ma mocno spieczoną skórkę. Skórka ma bardzo fajny, lekko karmelowy smak, i – co ciekawe – nie ma w niej nawet krzty goryczki. Ciasto podczas pieczenia mocno wyrasta, po czym opada. Uchodzi w nim praktycznie wszystko – pęknięcia, pofałdowane ścianki, nierówny i totalnie spieczony wierzch. To wypiek na wskroś rustykalny, który można upiec w każdych warunkach. I który – powtórzę to raz jeszcze – zawsze się udaje.

Nie dodaję cukru. Sernik dosładzam erytrytolem, który jest naturalnym zamiennikiem cukru. Ma zerowy indeks glikemiczny, nie zawiera kalorii, a jego konsumpcja nie wywołuje takich sensacji, jakie mogą wyniknąć z nadmiernego spożycia ksylitolu. Erytrytol ma strukturę drobnoziarnistego cukru. Znakomicie sprawdza się jako składnik wszystkiego, co wymaga dosłodzenia. Można go dodawać do koktajli, wszelkich deserów na zimno oraz do wypieków.

Zdjęcia krok po kroku znajdziesz poniżej, pod przepisem.

Baskijski spalony sernik

Baskijski spalony sernik

Baskijski spalony sernik

Baskijski spalony sernik – SKŁADNIKI na 18-20 sztuk upieczonych w formie do muffinów:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 1 kg tłustego wiejskiego twarogu albo innego sera twarogowego dobrej jakości (tu: grecki twaróg z owczego i koziego mleka)
  • ok. 20 g masła do natłuszczenia foremek
  • 250 g śmietany 18% (tu: ze Strzałkowa)
  • 150 g erytrytolu (albo cukru lub ksylitolu)
  • 5 jajek (średnie, rozmiar M – zerówki, wolny wybieg)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • tonka lub wanilia (opcjonalnie)

Baskijski spalony sernik – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (grzanie góra – dół).
  2. Przygotuj foremki: natłuść wnętrze (dno i boki) wszystkich kokilek, po czym starannie wyłóż je papierem do pieczenia tak, by papier wystawał ponad wysokość ich ścianek (jak na zdjęciach). Natłuszczenie wnętrza foremek sprawia, że papier idealnie przywiera. Masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem kokilki zagniecenia papieru dodają gotowym sernikom rustykalnego charakteru. Wnętrze kokilek wyłożone papierem również natłuść masłem. Odstaw.
  3. Przygotuj masę na sernik: twaróg i erytrytol wymieszaj w mikserze do pełnego połączenia składników (używam KA, 2 poziom obrotów – zajmuje to ok. 2 minuty). Możesz użyć również miksera ręcznego albo ubić twaróg ręcznie w misce (ok. 5 minut). Ostatni sposób wymaga nieco więcej energii, ale jest równie skuteczny. Ciągle mieszając, dodaj sól, a następnie jajka – po 1 sztuce na raz, dodając kolejne jajko, gdy poprzednie zostanie w całości wmieszane w masę. Na koniec dodaj śmietanę. Miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki całkiem się połączą (ZOBACZ).
  4. Przelej masę do foremek (ok. 2-3 łyżki ciasta na kokilkę) i wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie przez 40 minut. Jak widać na zdjęciach, mój piekarnik nie piecze równomiernie, w związku z czym kilka pieczonych na środku blachy serników świeci jaśniejszym światłem 😉
  5. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia (zobacz).
  6. Podawaj z kieliszkiem sherry albo z filiżanką czarnej kawy.
  7. Przechowuj w lodówce.

Baskijski spalony sernik

Baskijski spalony sernik

Poniżej zdjęcia krok po kroku:

Baskijski spalony sernik

Baskijski spalony sernik

Baskijski spalony sernik

Baskijski spalony sernik

Baskijski spalony sernik

Baskijski spalony sernik

Baskijski spalony sernik

Baskijski spalony sernik