Batatowe kotlety w sosie z pomidorów.
Batatowe kotlety w sosie z pomidorów to przepis z książki Nigela Slatera pt. Zielona uczta. Wiosna, lato. Z jednej strony nie lubię i unikam mięsnego nazewnictwa stosowanego w odniesieniu do potraw z roślin, a z drugiej skusił mnie przepis Slatera na coś, do czego najbardziej pasuje określenie „kotlet”. W słusznym celu czynię zatem wyjątek, ale zdania nie zmieniam 🙂
W tym przepisie masa z batatów jest bardzo lepka, dlatego ważne jest, by porcje batatów obtoczyć w mące na tyle solidnie, żeby udało się uformować z nich ładne kotlety. Nie pomijaj etapu wstawienia batatowych kotletów do lodówki – w niskiej temperaturze „ciasto” tężeje, dzięki czemu łatwo przenieść je na patelnię i usmażyć.
Batatowe kotlety w sosie z pomidorów – SKŁADNIKI na 4 sztuki:
Kotlety
- około 1 kg batatów (u mnie trochę więcej), obranych ze skórki i pokrojonych na kawałki
- 50 g masła
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka owsiana bezglutenowa do panierowania (mąka z ciecierzycy sprawdzi się równie dobrze)
- 1 jajko
- około 100 g grubo zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka płatków chili
- duża szczypta pieprzu
- sól
- olej do smażenia
Sos z pomidorów
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy
- 3 łyżki kaparów w soli (opłukanych) lub zwykłych marynowanych
- 1 łyżeczka łagodnego pimentonu (pimenton dulce)
- kopiasta łyżeczka suszonego rozmarynu, roztartego w moździerzu
- garść listków oregano lub bazylii
Batatowe kotlety w sosie z pomidorów – PRZEPIS:
- Bataty pokrój na duże kawałki i ugotuj na parze. Ja używam w tym celu żeliwnego garnka multicookera, ponieważ jest bardziej pojemny niż tradycyjne garnki do gotowania na parze, które mam: układam pokrojone bataty na kratce , wlewam około 800-900 ml wody, przykrywam garnek i wybieram funkcję STEAM (gotowanie na parze), ustawiając czas gotowania na 25 minut.
- Ugotowane na parze gorące bataty od razu przełóż do miski, dokładnie rozgnieć widelcem, dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
- Do batatów dodaj przyprawy i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
- Przygotuj talerze – oddzielnie – z mąką owsianą (albo inną) do panierki, roztrzepanym jajkiem i zmielonymi orzechami do panierki.
- Masę z batatów i masła podziel na mniej więcej równe porcje (4 lub 6 w zależności od wielkości kotletów). Porcje przekładaj kolejno na talerz z mąką. Obtaczaj, aż uformujesz w dłoniach kotlet. Nie jest to ultra łatwe zadanie, ale z czasem nabiera się wprawy. Uformowany kotlet zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie w zmielonych orzechach.
- Gotowe kotlety ułóż na desce i wstaw do lodówki na około 30-45 minut.
- W tym czasie ugotuj sos pomidorowy: zawartość puszki pomidorów przełóż do głębokiej patelni. Gotuj sos pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj pimenton, rozmaryn, zielony pieprz z zalewy i kapary. Gotowy sos powinien być dość gęsty.
- Wyjmij kotlety z lodówki i usmaż je na natłuszczonej patelni – po 5 minut z każdej strony. Podaj z sosem, dopraw listkami oregano.
O zaletach i możliwościach multicookera Wartmann przeczytasz więcej w tym wpisie.