- Na 10-12 placków:
- 250g chudego twarogu
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 3 jajka
- 2 łyżki drobnoziarnistego cukru trzcinowego
- ok. 200 g borówek amerykańskich
- trochę utartej gorzkiej czekolady do dekoracji
Placki borówkowe z chudego twarogu.
Warto użyć do nich borówek amerykańskich zamiast jagód leśnych – borówki są znacznie bardziej wytrzymałe od jagód, a przez to mniej wrażliwe na obróbkę cieplną.
PRZEPIS:
1. Oddziel żółtka od białek.
2. Do żółtek dodaj pokruszony ser, mąkę i cukier; całość wymieszaj.
3. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę i dodaj razem z borówkami do masy serowej (zostaw trochę borówek do dekoracji). Całość wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, tak by białkowa piana nie opadła, a borówki pozostały w całości.
4. Lekko natłuść patelnię, zbierając papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu i smaż placki z obu stron, aż osiągną oczekiwany stopień zrumienienia. Uważaj, bowiem placki smażą się szybko. Gotowe placki trzymaj w ciepłym miejscu, dopóki nie usmażysz wszystkich.
5. Placki ułóż na talerzu. Talerz udekoruj borówkami, a placki oprósz dodatkowo odrobiną startej na tarce albo posiekanej gorzkiej czekolady.
Smacznego!
Zdecydowanie pyszne. Uwielbiam te placuszki.
Podziwiam zdjęcia, są naprawdę genialne. Zdecydowanie zachęcają do wypróbowania przepisu ;)
zrobiłam wszystko identycznie jak w przepisie i placuszki zupełnie się „kupy nie trzymały”. Niby z zewnątrz przypieczone, ale przełożone na talerz rozpadały się na bryjkę
Gdyby było identycznie, identycznie powinny się też udać ;-) Z plackami trzeba postępować ostrożnie – smażyć na dobrej patelni, przekładać je z patelni na talerz z użyciem szerokiej łopatki do placków, zostawić na kilka minut, zająć się smażeniem kolejnych. Po paru minutach struktura placków staje się bardziej zwarta. Pozostaje tylko potrenować, albo odpuścić…
Placuchy zrobiłam na śniadanie i wyszły genialne! Przepis ląduje w przepiśniku!:)
Bardzo się cieszę!:-) pozdrawiam
Przepyszne placuszki, podpisuję się pod tym przepisem wszystkim czym tylko mogę ;)
Najlepsze placki na świecie, pozdrawiam serdecznie :)