• dwie garstki dowolnej mieszanki sałat
  • 4-6 plasterków bresaoli
  • dwie garście czereśni
  • trochę listków mięty
  • oliwa extra vergine
  • glassa balsamiczna
  • ocet balsamiczny

To typowa, niewielka przystawka, którą można podać również jako sałatkę.

Bresaola to przepyszna włoska wędlina, wytwarzana z mięsa wołowego. Niestety w Polsce jest droga, dlatego żeby nie zrujnować portfela, warto użyć jej do przygotowania np. przystawki lub niewielkiej sałatki. Wystarczy dosłownie kilka plasterków, a efekt będzie doskonały. Wybierzcie dojrzałe czereśnie o intensywnym smaku i ciemnoczerwonej barwie – sprawdzą się tu najlepiej.

1. W miseczce dokładnie wymieszajcie oliwę, glassę i ocet; odstawcie.

2. Na środku talerza ułóżcie niewielką porcję zieleniny.

3. Rozłóżcie ładnie plastry bresaoli, zwijając je lekko tak, by przybrały formę zbliżoną do pucharków.

4. Dodajcie trochę wydrylowanych czereśni i listków mięty.

5. W międzyczasie dressing, odstawiony na bok na okres przygotowania sałatki, nabierze lekko kremowej konsystencji, a składniki właściwie same się połączą, tworząc jednolity sos. Wymieszajcie go raz jeszcze i polejcie porcje sałatki.

Smacznego!

Bresaola z czeresniami_12

Bresaola z czeresniami_05