- dwie garstki dowolnej mieszanki sałat
- 4-6 plasterków bresaoli
- dwie garście czereśni
- trochę listków mięty
- oliwa extra vergine
- glassa balsamiczna
- ocet balsamiczny
To typowa, niewielka przystawka, którą można podać również jako sałatkę.
Bresaola to przepyszna włoska wędlina, wytwarzana z mięsa wołowego. Niestety w Polsce jest droga, dlatego żeby nie zrujnować portfela, warto użyć jej do przygotowania np. przystawki lub niewielkiej sałatki. Wystarczy dosłownie kilka plasterków, a efekt będzie doskonały. Wybierzcie dojrzałe czereśnie o intensywnym smaku i ciemnoczerwonej barwie – sprawdzą się tu najlepiej.
1. W miseczce dokładnie wymieszajcie oliwę, glassę i ocet; odstawcie.
2. Na środku talerza ułóżcie niewielką porcję zieleniny.
3. Rozłóżcie ładnie plastry bresaoli, zwijając je lekko tak, by przybrały formę zbliżoną do pucharków.
4. Dodajcie trochę wydrylowanych czereśni i listków mięty.
5. W międzyczasie dressing, odstawiony na bok na okres przygotowania sałatki, nabierze lekko kremowej konsystencji, a składniki właściwie same się połączą, tworząc jednolity sos. Wymieszajcie go raz jeszcze i polejcie porcje sałatki.
Smacznego!
Piękna…
Kurcze, w restauracji za coś takiego policzyliby sobie sporo. Zazdroszczę rodzinie, która ma takie rzeczy w pakiecie :D
Wspaniale wygląda!
Bresaola!!! mógłbym jeść codziennie. Ale niestety portfel nie pozwala :P
Wygląda przepysznie!!!
Pycha!
Pięknie wyglada
ale pyszności :)
Jadłbym ;)
pycha…
wstrzeliłam się? :D
Zrobię dla żonki na rocznicę. :D
Wygląda bardzo apetycznie
zrobić, nie zrobić? niby czereśnie mam, sałatę też… mięcha nie mam. nie robię. ;)
Super, że dałeś ten przepis do książki, przecudne zdjęcia