Brukselka smażona na maśle z burratą.
To prosty przepis na brukselkę smażoną na maśle, która dzięki aromatycznym przyprawom i anchois nabiera bardzo fajnego wyrazistego smaku, o jaki być może nigdy byś małych kapustek nie podejrzewał(a). Kolendrę w razie potrzeby możesz zastąpić natką pietruszki.
Uwielbiam kminek i dlatego bardzo często używam go w kuchni, jeśli jednak nie jest ci z tą przyprawą po drodze, po prostu ją pomiń. Brukselkę gotuję na parze dość krótko – powinna zmięknąć, ale pozostać al dente, ponieważ na dalszym etapie czeka ją jeszcze smażenie na maśle.
Aromatyczny i świeży Zelenac Kutjevo z chorwackiej winiarni Krauthaker pasuje tu jak ulał. Zelenac to, obok Grašewiny Mitrovac, jedno z najlepszych chorwackich białych win. Ma jasny słomkowy kolor i bogaty aromat z wyraźnie zaznaczonymi nutami brzoskwiń, gruszek, słodkich jabłek i miodu. W ustach złożone i ładnie zaokrąglone, o dobrej kwasowości i trwałym posmaku. Zelenac Krauthaker to bardzo fajne, gastronomicznie uniwersalne wino, które doskonale współgra nie tylko z rybami i owocami morza, ale też z potrawami z roślin.
Teraz wszystkie bałkańskie wina i rakije, dostępne w chorwacjawino.pl, kupisz z 10% rabatem (kod: FACETIKUCHNIA10)
Brukselka smażona na maśle z burratą – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- około 1 kg brukselki
- burrata di bufala – 2 sztuki po około 120 g
- 1-2 cebule cukrowe (w zależności od wielkości)
- około 10 filecików anchois (może być więcej)
- duża garść listków kolendry, grubo posiekanych
- przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka suszonego cząbru lub oregano, 1 łyżeczka płatków łagodnej chili, ½ łyżeczki pieprzu roztartego w moździerzu, 1 suszona papryczka piri-piri rozgnieciona w moździerzu, sól Maldon
- łyżka ghee
- oliwa extra vergine
Brukselka smażona na maśle z burratą – PRZEPIS:
- Brukselkę ugotuj na parze (około 10-12 minut). Gotowa brukselka powinna być al dente. Odstaw, by trochę przestygła. Małe brukselki pozostaw w całości, a większe przekrój wzdłuż na pół.
- W głębokiej patelni rozgrzej ghee (albo masło) i wrzuć brukselki. Smaż, co pewien czas mieszając, aż brukselka zmięknie i ładnie się zrumieni. Przełóż brukselkę do miski.
- Rozgrzej jeszcze trochę ghee i dodaj posiekaną cebulę. Dopraw solą, żeby szybciej zmiękła. Smaż, co pewien czas mieszając, przez kilka do kilkunastu minut, aż cebula zmięknie, a następnie dodaj anchois i kminek.
- Podsmaż przez chwilę i dodaj na patelnię brukselki oraz wszystkie przyprawy (dopraw solą, jeżeli uznasz, że anchois nie były wystarczająco słone).
- Gdy brukselka dobrze się podgrzeje, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj kolendrę i wymieszaj.
- Podziel brukselkę na porcje, dodaj burratę, skrop oliwą. Otwórz wino, i gotowe!