Camembert z pieca z gruszką i orzechami.

Przepyszna, niezwykle aromatyczna i wytrawna, a jednocześnie bardzo sycąca zimowa sałatka ze słodką nutą gruszki i chrupkimi prażonymi orzechami.

Pieczony ser z wyczuwalnym smakiem musztardy i tymianku doskonale komponuje się ze słodkimi, pysznymi gruszkami. Polecam!

Camembert z pieca z gruszką i orzechami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 camembert (250 g lub większy) w drewnianym opakowaniu
  • 3 gruszki Williams
  • 1/2 sałaty rzymskiej
  • 2 garście nerkowców
  • trochę dobrej, ostrej musztardy, np. Dijon
  • świeży tymianek
  • oliwa extra vergine

Camembert z pieca z gruszką i orzechami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Przekrój camembert na dwie połówki, posmaruj jedną połowę musztardą i posyp listkami świeżego tymianku. Złóż ser z powrotem i włóż go do górnej (większej, dzięki czemu będzie łatwiej go wyjąć) części drewnianego opakowania po serze.
  3. Włóż ser w opakowaniu do małego pojemnika do zapiekania i postaw na blasze do pieczenia. Obok – na kawałku papieru do pieczenia – rozsyp orzechy.
  4. Wstaw blachę do piekarnika na 15 lub 20 minut (20 minut – jeśli wolisz ser bardziej „lejący się”, pamiętaj jednak, że wtedy trudniej wyciągnąć go w nienaruszonej postaci z opakowania).
  5. Obserwuj orzechy, które będą gotowe wcześniej niż ser. Gdy ładnie się zrumienią, na chwilę wyciągnij blachę z piekarnika, zdejmij z niej papier wraz z orzechami, a blachę z serem z powrotem wstaw do piekarnika.
  6. W tym czasie na talerzach rozłóż umytą, wysuszoną i porwaną na niewielkie kawałki sałatę rzymską oraz gruszki pokrojone na cienkie kawałki.
  7. Gotowy ser przekrój na pół, ostrożnie wyciągnij każdą połówkę i ułóż na środku porcji sałatki. Całość posyp uprażonymi w piecu orzechami i świeżym tymiankiem oraz skrop oliwą.

Camembert z pieca z gruszką i orzechami