Caprese bez układania.

Caprese, czyli kremowa mozzarella z soczystymi pomidorami to uniwersalna klasyka, która sprawdza się dosłownie w każdych okolicznościach. Przystawka, śniadanie, lekki lunch lub kolacja? Caprese zawsze jest OK! Jedyne, czego w caprese konsekwentnie nie lubię, to podawanie jej w formie układanki, pomidory-ser-pomidory-ser plus listek bazylii… Zdecydowanie bliższa mi jest caprese w wariancie nieco bardziej spontanicznym. Zarówno mozzarellę, jak i pomidory (albo – dla odmiany – pomidorki koktajlowe) kroimy w plastry, ale na tym koniec. Zamiast układać na przemian ser i pomidory, przekładam na talerz pokrojone pomidorki koktajlowe i wypestkowane oliwki, dodaję na wierzchu porcję pokrojonej mozzarelli, a na koniec doprawiam całość prostym kwaskowatym sosem z aromatycznej oliwy, soku z limonki, zielonego pieprzu i listków tymianku, który świetnie kontrastuje z tłuściutką mozzarellą di bufala.

Jak w każdym ultra prostym przepisie z kilku składników, wszystko, co wchodzi w skład caprese powinno być jak najlepszej jakości. Mozzarella powinna być kremowa, pomidorki słodkie i soczyste, a oliwa aromatyczna i pełna smaku, na przykład taka, jak znakomita portugalska oliwa Pintas z Wine & Soul, którą polecam z czystym sumieniem. Tak smakuje lato!

Caprese bez układania - mozzarella di bufala z pomidorami

Caprese bez układania - mozzarella di bufala z pomidorami

Caprese bez układania - mozzarella di bufala z pomidorami

Caprese bez układania - mozzarella di bufala z pomidorami

Caprese bez układania - mozzarella di bufala z pomidorami

Caprese bez układania – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 sztuki mozzarelli di bufala (2 x po około 120 g); mozzarella nie musi być di bufala, czyli z tłustego bawolego mleka – ważne jednak, by była dobrej jakości
  • około 20 pomidorków daktylowych/koktajlowych (albo kilka sztuk pomidorów malinowych lub Bawole serce)
  • kilkanaście gałązek świeżego tymianku
  • kilka łyżek oliwek Kalamata, wypestkowanych
  • sos z jednej limonki
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu

Caprese bez układania – PRZEPIS:

  1. Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki, oliwki wypestkuj. Wymieszaj pomidorki z oliwkami.
  2. Mozzarelle pokrój w plastry (po jednej mozzarelli na porcję) i ułóż na pomidorach z oliwkami.
  3. Przygotuj sos: do słoika wlej sok z limonki, oliwę, dodaj listki tymianku i roztarty w moździerzu zielony pieprz. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij, by wszystko dobrze się wymieszało. Powstanie pyszny kwaskowaty dressing. Polej sałatkę sosem, w razie potrzeby skrop dodatkową oliwą, gotowe!

Caprese bez układania - mozzarella di bufala z pomidorami

Caprese bez układania - mozzarella di bufala z pomidorami

Caprese bez układania - mozzarella di bufala z pomidorami

Caprese bez układania - mozzarella di bufala z pomidorami

Caprese bez układania - mozzarella di bufala z pomidorami