Carpaccio z rzodkiewek i truskawek.
Rzodkiewki są nie tylko przepyszne, ale też uniwersalne. Na surowo znakomicie sprawdzą się w niemal każdej sałatce, a jednocześnie równie smaczne będą jako podstawowy składnik dania – na przykład tak prostej kompozycji, jak roślinne wiosenne carpaccio. Celowo unikam tu nadmiaru dodatków i powstrzymuję się od niepotrzebnego komplikowania. Kluczowe są wyrazisty, lekko ostry smak rzodkiewek oraz kontrastująca z nimi słodycz truskawek. Marynowane przez kilka minut w soku z cytryny rzodkiewki miękną, nabierają różowawej barwy oraz lekko kwaskowatego, łagodniejszego smaku. Jeżeli pominiesz marynowanie, uzyskasz wyraźniejszy kontrast w konsystencji (twarde i chrupkie plasterki rzodkiewki plus miękkie truskawki) oraz smaku przystawki (ostrość rzodkiewek versus słodycz owoców). Użyj oliwy jak najlepszej jakości, jej smak odgrywa tu bardzo istotną rolę i jest dobrze zaznaczony.
Poniższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 07/2018)
Carpaccio z rzodkiewek i truskawek – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 1 pęczek rzodkiewek
- kilka dość dużych truskawek
- sok z 1 organicznej cytryny
- 1 łyżka świeżych listków tymianku cytrynowego
- duża szczypta pieprzu (tu: voatsiperifery z Madagaskaru)
- oliwa extra vergine
Carpaccio z rzodkiewek i truskawek – PRZEPIS:
- Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki – najlepiej użyj do tego celu mandoliny.
- Plasterki przełóż do małej miski, wlej sok z cytryny i dodaj listki tymianku. Wymieszaj i odstaw.
- Truskawki pokrój w cienkie plasterki. Najlepiej użyj do tego mandoliny; w razie potrzeby dobrze sprawdzi się również ostry nóż.
- Na dużym jasnym talerzu rozłóż plasterki truskawek i rzodkiewek wraz z tymiankiem. Całość skrop oliwą (możesz również skropić carpaccio sokiem z miski, w której marynowała się rzodkiewka) i oprósz pieprzem.