- ok. 1 kg młodych małych ziemniaków
- 500 g cavolo nero (jarmuż toskański)
- główka czosnku
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 2 łyżeczki różowego pieprzu
- porządna szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia
Cavolo nero z pieczonymi ziemniakami.
Cavolo nero z pieczonymi ziemniakami
To proste i przepyszne rustykalne danie z sezonowych warzyw, które dodatkowo jest – jak to zwykle u mnie bywa – w 100% roślinne.
O zaletach i wyjątkowym smaku pieczonych ziemniaków nie ma potrzeby się rozpisywać. Każdy wie, w czym rzecz. Późna wiosna i lato to czas młodych ziemniaków, a te są bezwzględnie najsmaczniejsze. Piekę je różnie – czasem w całości, a czasem rozgniatam je w trakcie pieczenia i dopiekam. Ziemniaki zyskują dzięki temu na kruchości, choć zależy to również od użytej odmiany.
Bardzo lubię cavolo nero (jarmuż toskański), który w smaku nieco bardziej przypomina kapustę aniżeli zwykły jarmuż, który też – jakby nie patrzeć – jest odmianą kapusty. Liście cavolo nero miękną dość wolno, ale za to nie redukują się w takim stopniu, jak np. świeży szpinak.
Jarmuż ma również tendencję do przypalania, dlatego tak ważne jest, by dno patelni lub rondla zawsze było pokryte niewielką ilością wody – wówczas cavolo nero częściowo się dusi, a częściowo gotuje na parze pod przykryciem. W razie potrzeby możesz zastąpić jarmuż toskański zwykłym jarmużem, młodą kapustą lub świeżym szpinakiem.
Cavolo nero z pieczonymi ziemniakami – PRZEPIS:
- Wyszoruj ziemniaki i przełóż je do dużego naczynia do zapiekania tak, by utworzyły jedną warstwę. Większe sztuki przekrój na pół. Skrop ziemniaki oliwą, dodaj sól, pieprz, cząber i kminek. Wymieszaj. Do naczynia dorzuć główkę czosnku przekrojoną na pół.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 40-45 minut.
- Usuń łodygi z cavolo nero i porwij liście na mniejsze kawałki.
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć jarmuż. Dodaj sporą szczyptę soli, pieprz i sporo gałki muszkatołowej. Wymieszaj. Podsmażaj przez chwilę, a następnie wlej trochę wody i przykryj patelnię. Duś, aż liście zmiękną, co jakiś czas dolewając wody.
- Wyciągnij ziemniaki z piekarnika. Odłóż czosnek, który w tym czasie powinien idealnie zmięknąć, a ziemniaki rozgnieć lekko widelcem. Wstaw ziemniaki z powrotem do piekarnika na 15-20 minut, aż staną się idealnie miękkie i kruche.
- Czosnek z połowy główki wyciśnij do jarmużu. Dokładnie wymieszaj i duś, jeśli liście tego wymagają.
- Ziemniaki podaj z jarmużem. Danie skrop lekko oliwą i posyp świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz rozgniecionym w dłoniach różowym pieprzem.
Cavolo nero jeszcze nie jadłam, od Majlertów?
Tak
Kiedy widzę pieczony czosnek, wiem, że będzie mi smakować
Jarmuż toskański! Gdzie kupujesz?