Cagliari – gdzie jeść i pić? Sprawdzone adresy.
Sardynia – wyspa idealna
Sardynia to wyspa idealna na urlop – z przepięknymi krajobrazami, czystym środowiskiem naturalnym (to najmniej zanieczyszczone miejsce w Europie), wymarzonym klimatem, doskonałą kuchnią, znakomitymi winami i niezwykle przyjaznymi ludźmi. Będąc w takim miejscu warto skoncentrować uwagę na najlepszych restauracyjnych adresach. W Cagliari – jak wszędzie – lokale wysokiej jakości sąsiadują z przeciętnymi albo tymi zupełnie niegodnymi czyjejkolwiek uwagi.
Poniżej lista pracowicie przez nas wybranych samych dobrych adresów. Niezawodny wewnętrzny radar jak zwykle zaprowadził FiKa tam, gdzie karmią lokalnie i bezbłędnie, a taką wiedzą z czytelnikami wypada się podzielić.
Cagliari – gdzie jeść i pić?
Więcej o urokach Cagliari przeczytasz we wpisach: Cagliari – Castello oraz Mercato di San Benedetto.
By przejść do pełnej recenzji wybranej restauracji, kliknij w obrazek.
I. Su Tzilleri e su Doge
II. La Tavernetta del gusto
III. Antico Caffe 1855
IV. Frontemare
V. Antica Cagliari
W Antica Cagliari w zeszłym roku obchodziłem urodziny i był to bardzo dobry wybór :-) Mają tu nie tylko świetne sardyńskie wina (więcej o nich w tym wpisie: Wina z Sardynii), ale też bez zarzutu przyrządzone ryby (takie, jakie akurat prosto z portu trafiły danego dnia na targ rybny). Kto lubi zamawiać primi piatti, będzie usatysfakcjonowany wyborem makaronów i risotto. I jeszcze ich sorbet cytrusowy, majstersztyk! Szczegółowy opis Antica Cagliari znajdziesz TUTAJ.
VI. Na targu – Mercato di San Benedetto
Targ to miejsce, które trzeba odwiedzić! Autentyczną, prawdziwie lokalną kuchnię danego regionu najlepiej poznawać właśnie w ten sposób: przez bezpośredni kontakt ze świeżymi składnikami. Te niesamowite kolory, intensywne aromaty, produkty nieznane albo chociaż w naszym kraju niedostępne, tłum zakupowiczów i nieustający gwar – atmosfery targowisk nie da się porównać z niczym innym. Przyjemność z ich odwiedzania jest ogromna, a sprzedawcy na widok obcego z obłędem w oczach jeszcze chętniej okazują serdeczność, zagadują, częstują i pokazują spożywcze ciekawostki.