- 700 g twarogu śmietankowego ze Strzałkowa
- 500 g creme fraiche (tłusta śmietana)
- 60 g cukru pudru organicznego i nierafinowanego
- 5 jajek (zerówki, bio)
- 60 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- szczypta soli
- 1 ziarenko tonki albo 2 laski wanilii
- 500 g borówek
- olej kokosowy nierafinowany lub masło do natłuszczenia formy
Sernik śmietankowy z borówkami – najlepszy!
Sernik śmietankowy z borówkami – najlepszy, bo bez spodu
Sernik śmietankowy z borówkami domowej roboty to mój ulubiony typ sernika. Jest delikatny, jedwabisty, wilgotny, puszysty i mało słodki. Jednym słowem – idealny. Bazą ciasta jest twaróg śmietankowy i creme fraiche (francuska tłusta śmietana).
Ciasto robi się błyskawicznie i nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów. Poza jednym – postaraj się o składniki jak najlepszej jakości: prawdziwy twaróg śmietankowy, śmietanę, wiejskie jaja, świeże soczyste borówki, aromatyczną wanilię albo tonkę. W braku creme fraiche użyj tłustej gęstej śmietany (najlepiej 30-40%).
Sernik dosładzam w minimalnym stopniu (tylko 60 g cukru na 1200 g masy serowo-śmietanowej). Dla nas to proporcje w sam raz, ale jeśli wolisz mocno słodkie smaki, możesz dodać więcej cukru.
Zwykle piszę, że składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Tu jednak miałem mało czasu, dlatego wszystkie trafiły do miksera po niespełna półgodzinie od wyjęcia z lodówki, a sernik i tak udał się świetnie.
Podpieczone borówki smakują jak delikatne kapsułki wypełnione konfiturą jagodową – rewelacja :-) Jeśli wolisz, możesz przed pieczeniem dodać do masy sernikowej wszystkie borówki (500 g) i tak wstawić sernik do piekarnika. Ja dodaję połowę owoców, a pozostałymi świeżymi borówkami obsypuję gotowe wystudzone ciasto.
Z podanych ilości składników otrzymasz sernik, który podzielisz na 8-10 sporych porcji.
Sprawdź też inne przepisy na SERNIKI.
Sernik śmietankowy z borówkami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Do miksera wrzuć twaróg, creme fraiche, cukier puder, skrobię ziemniaczaną, szczyptę soli i jajka (wszystkie za jednym razem) oraz tonkę albo wanilię. Zmiksuj na gładką masę.
- Dno tortownicy z odpinaną obręczą (u mnie: średnica 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Natłuść boki. Przelej masę do tortownicy, a na wierzchu rozsyp 250 g borówek (ZOBACZ).
- Wstaw ciasto do piekarnika na środkowy poziom. Po 15 minutach obniż temperaturę do 130 stopni i piecz sernik kolejne 60 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku przez 2 godziny. Następnie uchyl drzwiczki i pozwól sernikowi wystygnąć, po czym wstaw go na noc do lodówki bez wyjmowania z tortownicy (ZOBACZ).
- Przed podaniem posyp ciasto pozostałą porcją borówek.
- Sernik przechowuj w lodówce.
Mistrzostwo, idealny
Gdzie w Warszawie znajdę twaróg śmietankowy?
Nie rozumiem piekarnika przez 2 godziny. Przeciez wiekszosc elektrycznych w tym czasie wystygnie do temp pokojowej. Wiec dlaczego go nie wyjac i niech se stygnie biedactwo.
Zrób jak uważasz:-) Mój przepis brzmi tak, jak go opublikowałem – zawsze trzymam sernik w piekarniku dość długo po jego wyłączeniu, ale możesz przecież działać po swojemu;-)
Och, ja też uwielbiam śmietankowy, ale przyznaję – bez spodu nigdy nie jadłam. Zawsze na cieście. A ten… żarłabym :P dlatego już za kilka dni będę piekła.
:D
Czym polecałbyś zastąpić creme fraiche?
Wiejską gęstą śmietaną albo mascarpone (najlepiej włoskim, nie polskim, np. Galbani)
CUDNY. Kocham serniki bez spodów, w takich sera jest WIĘCEJ, a ten Twój wygląda obłędnie
Dzięki:-)
Wygląda perfekcyjnie
Naprawdę piękny, i jeszcze to bogactwo jagód, jestem pod wrażeniem, po prostu cudo :)
Uwielbiam takie ciasta :)
Trudno się dziwić, sernik bez spodu i pełen owoców to majstersztyk;-)
Bez masła, świetnie. I nie opadł, nie zapadł się pośrodku, jak FiK to robi? Fotografia z widelczykiem rewelacyjna, podziwiam. Jak tę z przepisu na kwiaty cukinii podane na serwetce jak marzenie. Przypisywanie przedmiotom i temu, co się robi odpowiedniego znaczenia oznacza szczęście.
Po prostu? Dziękujemy za miłe słowa, z takich komentarzy można czerpać energię do prowadzenia bloga? Mówią, że szczęście sprzyja lepszym? Mają rację?
Ach, szczęście – gdyby prof. Władysław Tatarkiewicz wiedział czym jest szczęście i komu sprzyja, nie pisałby takiej grubej naukowej książki. Swoje na pewno wypracował. W tym węszę tajemnicę sukcesu: robić nawet pospolite rzeczy niepospolicie dobrze. Dlatego „Facet i Kuchnia” cieszy się powodzeniem, tu jest rzetelność, tu jest konkretna praca ładnie podana. Z nutą artyzmu i powiewem szerokiego świata.
Panie Szymonie, gdzie kupować dobre masło orzechowe? Nowe przepisy są absolutnie zachwycające. Kiedy nowa książka? Pozdrawiam. Ewa
Nie wiem, gdzie w PL, ale mogę napisać jakie:-) Kupujemy masła orzechowe Meridian (laskowe i z nerkowców), ponieważ to jedyne, których skład nam odpowiada. Czasem przywożę też jakieś czyste organiczne z zagranicy, np. niedawno z Francji przyjechała z nami pasta pistacjowa (100% pistacji), jej zdjęcie można odkopać w streamie na http://www.instagram.com/facetikuchnia.
Dzięki za miłe słowa, a książka… – na razie nic nie powiem:-)
Zrobiłam. Wyszedł boski! Mniammm… dziękuję za taki prosty i fantastyczny przepis.?
Bardzo proszę!:-)
Piękny…. a wyjdzie też bez borówek lub z jakimiś innymi owocami? Jeśli tak to jakie polecasz???
Bez borówek – tak. Z innych owoców piekłem tylko z wiśniami. Maliny i zwłaszcza truskawki mogłyby zbyt mocno nasączyć masę sokiem.
Właśnie też pomyślałam o wiśniach. :-) dzięki
Dobry kierunek:-)
Testowo zrobiłam z 1/2 porcji ale dzisiaj pełna opcja :) pyszny
A gdzie można kupić creme fraiche?
Sernik zrobiłam wczoraj na dzisiejsze imieniny córki. A że nie dostałam nigdzie ładnych świeżych borowek, starłam po trochę dwie różne czekolady Lindla, i ozdobie am truflami bezglutenowymi. Pycha ?
Nie zdążyłam tylko foto zrobić ?
Zrobiłam na święta, mega pyszny i znika szybko :-)
Mieli pan wcześniej twaróg czy całą robotę spełnia blender? Jeśli to drugie, jest pana zdaniem jakaś różnica między twarogiem mielonym przez maszynkę, a zblendowanym? Jeśli wolno spytać :D
Nie mielę wcześniej twarogu. Twaróg blendowany jest bardziej napowietrzony, co – przy „przenapowietrzeniu” – może skutkować zapadnięciem się sernika w trakcie lub po upieczeniu.
Rozumiem, dziękuję bardzo!
Btw, sernik opada z wielu powodów, zbyt napowietrzona masa to tylko jeden z nich;-)
Cukier puder można zastąpić erytrolem? Jak tak to też trzeba go zmielić na puder? :)
Można, z uwagi na strukturę erytrytolu warto zmielić, jak tu: https://www.facetikuchnia.com.pl/cukier-puder-bez-kalorii/
Można zastąpić cukier puder erytrolem? Jeśli tak to trzeba go zmielić na puder?
Można, z uwagi na strukturę erytrytolu warto zmielić, jak tu: https://www.facetikuchnia.com.pl/cukier-puder-bez-kalorii/