Wina z Sardynii – co warto wypić na wyspie lub przywieźć z urlopu.
Odizolowane położenie Sardynii (wyspa na środku Morza Śródziemnego) spowodowało, że jest to najbardziej specyficzny ze wszystkich włoskich regionów. Na historię wyspy – w tym na kulturę winiarską – wpływali zarówno cudzoziemcy (w szczególności Hiszpanie), jak i mieszkańcy innych części Italii.
Sardynia to wyspa magiczna. Czyste, nieskażone środowisko, bliski kontakt z naturą, świetne jedzenie i znakomite wina sprawiają, że mieszkańcy Sardynii cieszą się zaskakującą w skali świata długowiecznością. Zaskakującą tak bardzo, że fenomen ich długowieczności stanowi przedmiot badań naukowych. Sami Sardyńczycy twierdzą podobno, że eliksirem długowieczności jest wino z lokalnego szczepu Cannonau. Taki argument powinien przekonać do sardyńskich win nawet tych, którym z jakichś przyczyn do sięgnięcia po kieliszek magicznego trunku potrzeba dodatkowych motywacji ;-)
Śródziemnomorski klimat, górzysty teren i wietrzna pogoda wyjątkowo sprzyjają uprawie winorośli. Występują tu zarówno klasyczne śródziemnomorskie odmiany (np. Moscato), jak i cały szereg odmian endemicznych (charakterystycznych tylko dla wyspy), w tym m.in. właśnie wspomniane wyżej Cannonau, Carignano, Nuragus, Vermentino, Torbato czy Vernaccia di Oristano.
Wina z lokalnych szczepów są obowiązkowym elementem posiłku (Su Tzilleri, Antico Caffe, La Tavernetta, Frontemare, Antica Cagliari – recenzja wkrótce). Restauracyjne karty win bazują na sardyńskich butelkach, które albo wypełniają winną ofertę lokalu do 100% albo przynajmniej zdecydowanie w niej dominują. Jest tu podobnie jak w Portugalii, gdzie poszczególne regiony są dumne z produkowanych win i promują je z autentycznym oddaniem.
Najwyżej sklasyfikowane – jako DOCG – jest Vermentino di Gallura. To kluczowy szczep, który daje białe, wytrawne, wyraziste wina o intensywnym smaku, wytwarzane na północy Sardynii. Vermentino świetnie komponuje się z rybami i owocami morza.
Lżejsza wersja Vermentino (di Sardegna) powstaje w jednej z czterech sardyńskich apelacji, które swym zasięgiem obejmują obszar całej wyspy.
Cannonau di Sardegna DOC (hiszpański Grenache) to wytrawne, mocne czerwone wino, o dobrze zaznaczonym aromacie czerwonych owoców. Zajmuje mocną pozycję w restauracyjnych kartach win i często stanowi także istotny składnik serwowanych w nich dań mięsnych (np. jagnięcina, koźlina czy np. wołowina Bue Rosso duszona w czerwonym winie Cannonau podawana w Su Tzilleri – RECENZJA)
Nuragus di Cagliari DOC to jedna z najstarszych, autochtonicznych odmian winorośli, która również daje świetne, zdecydowanie wytrawne, orzeźwiające białe wina. Doskonałe w upalne dni. Szczep ten został ponoć sprowadzony na wyspę przez Fenicjan, a jego nazwa wywodzi się od prehistorycznych kamiennych budowli zwanych nuraghe.
Carignano del Sulcis DOC (hiszpańska carinena) to z kolei czerwony szczep, z którego powstają pełne wina o mocnym owocowym aromacie. Apelacja DOC Carignano del Sulcis istnieje od 1977 r. i obejmuje południowo-zachodnią część wyspy.
Apelacje regionalne:
DOC
Alghero
Arborea
Campidano di Terralba lub Terralba
Cannonau di Sardegna
Carignano del Sulcis
Giro di Cagliari
Malvasia di Bosa
Malvasia di Cagliari
Mandrolisai
Monica di Cagliari
Monica di Sardegna
Moscato di Cagliari
Moscato di Sardegna
Moscato di Sorso Sennori
Nasco di Cagliari
Nuragus di Cagliari
Sardegna Semidano
Vermentino di Sardegna
Vernaccia di Oristano
Przeczytaj też inne wpisy dot. SARDYNII
Pouczające i zachęcające, aż chce się pakować w samolot i lecieć!:)