- 2 czerwone cykorie
- 1 biała cykoria
- 1/2 pomelo
- 1-2 pomarańcze
- 200 g fety
- garść świeżej bazylii
- sok z cytryny
- oliwa extra vergine
- pieprz
To ekspresowa, prosta, lekka i odświeżająca sałatka.
Słodka pomarańcza dobrze komponuje się z gorzką cykorią, a całość uzupełnia dość neutralny w smaku pomelo.
1. Do miski wrzućcie pokrojoną cykorię, cząstki pomarańczy (można usunąć białe błony, ale moim zdaniem nie jest to konieczne) oraz cząstki pomelo (bez błon).
2. Dodajcie pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę, bazylię oraz pieprz.
3. Wymieszajcie składniki sałatki z dressingiem na bazie soku z cytryny i oliwy, i podawajcie.
Sprawdź też przepis na SAŁATKĘ z brie, botwiny i pomelo.
Nigdy nie próbowałam połączenia fety z cytrusami, ale brzmi i wygląda smakowicie. Lubię nowe połączenia smakowe, więc chętnie się skuszę :)