• MINI OMLETY (ok. 21 sztuk):
  • 5 jajek
  • kawałek kiełbasy dobrej jakości (chorizo, salsiccia)
  • tabasco
  • SAŁATKA:
  • 100 g pak choi
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • oliwa extra vergine
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Mini omlety z kiełbasą i sałatką z pak choi.

Od dawna nie kupuję, a tym samym nie jem kiełbas dostępnych w supermarketach, za wyjątkiem np. dobrej jakości chorizo czy jej włoskiego odpowiednika (salsiccia), ale nie odmówię, kiedy uda mi się zdobyć produkt z pewnego źródła.

Tym razem trafiła do mnie kiełbasa wytworzona we własnym zakresie przez dalekich krewnych mojej żony. Smak tego wyrobu bił na głowę wszystko, co można dostać w dowolnym sklepie spożywczym czy delikatesach, dlatego stał się punktem wyjścia do poniższego przepisu. Zamiast kiełbasy, możesz użyć innych dodatków albo przygotować omlety z samych jajek.

PRZEPIS:

  1. Przygotuj sałatkę: dodaj do pak choi pokrojone suszone pomidory, kapary i sos z oliwy i soku z cytryny.
  2. Na patelni podsmaż plasterki kiełbasy z dwu stron.
  3. W tym czasie w misce roztrzep jajka, dopraw solą i pieprzem.
  4. Do poszczególnych kółek na patelni do placków* ostrożnie wlewaj porcję jajek, a na środku każdego mini omletu ułóż plasterek kiełbasy. Gdy spód omletów się zetnie, odwróć je i przez chwilę smaż z drugiej strony.
  5. Gotowe omlety skrop tabasco i podaj z sałatką.

Mini omlety z sałatką_02

Mini omlety z sałatką_04