- MINI OMLETY (ok. 21 sztuk):
- 5 jajek
- kawałek kiełbasy dobrej jakości (chorizo, salsiccia)
- tabasco
- SAŁATKA:
- 100 g pak choi
- kilka suszonych pomidorów
- 2 łyżki kaparów
- oliwa extra vergine
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Mini omlety z kiełbasą i sałatką z pak choi.
Od dawna nie kupuję, a tym samym nie jem kiełbas dostępnych w supermarketach, za wyjątkiem np. dobrej jakości chorizo czy jej włoskiego odpowiednika (salsiccia), ale nie odmówię, kiedy uda mi się zdobyć produkt z pewnego źródła.
Tym razem trafiła do mnie kiełbasa wytworzona we własnym zakresie przez dalekich krewnych mojej żony. Smak tego wyrobu bił na głowę wszystko, co można dostać w dowolnym sklepie spożywczym czy delikatesach, dlatego stał się punktem wyjścia do poniższego przepisu. Zamiast kiełbasy, możesz użyć innych dodatków albo przygotować omlety z samych jajek.
PRZEPIS:
- Przygotuj sałatkę: dodaj do pak choi pokrojone suszone pomidory, kapary i sos z oliwy i soku z cytryny.
- Na patelni podsmaż plasterki kiełbasy z dwu stron.
- W tym czasie w misce roztrzep jajka, dopraw solą i pieprzem.
- Do poszczególnych kółek na patelni do placków* ostrożnie wlewaj porcję jajek, a na środku każdego mini omletu ułóż plasterek kiełbasy. Gdy spód omletów się zetnie, odwróć je i przez chwilę smaż z drugiej strony.
- Gotowe omlety skrop tabasco i podaj z sałatką.
ciekawy pomysł:)
Ps. zapraszam do głosowania na moim blogu w ankiecie „Gotowanie za głosowanie”:)
małe formy idealne (: