- 3 duże dojrzałe banany
- 125 g gorzkiego surowego kakao
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g odtłuszczonej mąki kokosowej
Dietetyczne ciasto czekoladowo-bananowe. Wegańskie i bezglutenowe.
Dietetyczne ciasto czekoladowo-bananowe z orzechami włoskimi
To lekki dietetyczny deser, zdrowszy niż tradycyjne ciasta. Krótka lista składników i rewelacyjny efekt.
Ciasto jest zwarte, wilgotne i bardzo czekoladowe, a przepis – błyskawiczny i banalnie prosty. Uwaga: nie wymaga nawet użycia piekarnika.
Lista składników sprowadza się do czterech produktów: bananów (powinny być dojrzałe i jak najsłodsze), surowego kakao najlepszej jakości, mąki kokosowej i orzechów włoskich. Jeśli wolisz, możesz zastąpić je dowolnymi innymi orzechami, np. nerkowcami, pekanami, laskowymi, pistacjami, orzechami brazylijskimi czy nawet migdałami.
Ciasto nie zawiera glutenu, dodanego cukru ani laktozy. Jest w 100% bezglutenowe i wegańskie.
Jeśli lubisz mocno słodkie smaki albo użyjesz umiarkowanie słodkich bananów, zastąp część kakao (np. połowę) karobem albo ewentualnie dodaj trochę cukru kokosowego lub nierafinowanego organicznego cukru pudru.
Z podanych proporcji składników otrzymasz 10 porcji o wadze ok. 50 g każda. Jedna porcja ma około 120 kcal.
Dietetyczne ciasto czekoladowo-bananowe – PRZEPIS:
- Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na papkę.
- W robocie kuchennym wymieszaj kakao, mąkę i banany. Odpowiednio wyrobiona masa powinna utworzyć lepką, dość elastyczną kulę ciasta.
- Do ciasta dodaj orzechy w dużych cząstkach. Jeśli wolisz, możesz je rozdrobnić (posiekać albo np. rozetrzeć w moździerzu). Wmieszaj orzechy w ciasto, ugniatając je dłońmi.
- Płytkie ceramiczne naczynie (użyłem kwadratowego naczynia o wymiarach 17×17 cm) wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia), przełóż masę na papier, wyrównaj dłońmi i starannie dociśnij. Ważne, by masę rozprowadzić równomiernie, tak by była możliwie równej grubości w całym naczyniu.
5. Naczynie z ciastem wstaw na noc do lodówki.
6. Wyjmij papier z ciastem z naczynia i ostrym nożem potnij ciasto na porcje (tu: 10 sztuk po ok. 50-55 g). By porcje były ładniejsze, możesz odciąć nierówne zewnętrzne krawędzie.
7. Przechowuj w lodówce, przełożone papierem do pieczenia.
8. Ciasto możesz przechowywać w lodówce do tygodnia, ale i tak tyle nie wytrzymasz ;-)
Smacznego!
Po wyglądzie nie spodziewałabym się, że to ciasto piekarnika wcale ‚nie widziało’ ;)
Ale podoba mi się to :D
Smak rownież na to nie wskazuje, w tym cały myk :-)
Cudowny przepis! Prosty, zdrowy a do tego wegański *.* Kupuję! :)
:-)
Jestem pod wrażeniem, mega przepis!
fantastyczny pomysł na ciasto! :) wyobrażam sobie jego cudowny kokosowo-czekoladowy smak :)
Przede wszystkim czekoladowy :-) Jest pyszne, polecam!
Ej, Szymon, Szymon – jak tu dbać o figurę swoją i Dzieci kiedy takie przepisy podajesz. I nawet nie można się wykręcić od spróbowania „e, to i tak niezdrowe”. Bo zdrowe. I smaczne. Przynajmniej wszystko, co do tej pory robiłam z Twoich przepisów było smaczne, więc nie wątpię, że i to będzie.
To „ciasto” figurze na pewno nie zaszkodzi. Raczej pomoże, a może nawet sprawi, że słodycze o zdecydowanie mniej przekonującym składzie całkiem pójdą w odstawkę ;-) Surowe kakao, orzechy i banany dawkowane w umiarze to samo zdrowie. Pozdrawiam i smacznego!
Dzięki takim składnikom to musi być niemalże esencja czekoladowości :)
Tak jest w istocie :-)
woow takie ciasto musiało być pyszne
Było, oj było! :D
Kurde, nie wiem co powiedzieć. Trudno uwierzyć, że to pieca nie widziało :D wygląda super!
Niewiarygodne, robię to jutro :)))
Zdrowa POKUSA :)
Spróbuj, a przekonasz się, że jest mega dobre :D
Wiele przepisów na „lekkie” ciasta czeko bazuje np. na czerwonej fasoli (ble), a tu skład jak marzenie ;-)
Wygląda bosko ! Jak tylko dorwę gdzieś surowe kakao to robię! :)
Smacznego! :-)
Na ile godzin wystarczy je wsadzić do lodówki (jeśli nie chcę czekać całą noc)?
Na ile godzin wystarczy je wsadzić do lodówki, żeby nie czekać całą noc?
Wydaje się, ze 4-5 godzin powinno wystarczyć. Pozdrawiam
Kiedyś mój organizm był uzależniony od słodyczy. Na szczęście detoks przebiegł sprawnie i jedynymi słodkościami jakie teraz lubię są gorzka czekolada i owoce. Dlatego też przepis wydał mi się idealnie dopasowany do podniebienia! Zrobiłam, z bólem serca odczekałam noc i przedpołudnie; ale jak to mówią, im dłużej się czeka, tym lepiej smakuje ;) Pychota!
wiem, że to może być delikatna profanacja, ale jeśli nie mam surowego kakao i mąki kokosowej to da radę jakoś to obejść, tj. dać zwykle niesłodzone kakao i te wiórki kokosowe (tylko czy wtedy proporcje się nie zmienią?) ;) Pozdrawiam i podziwiam!
Kakao możesz użyć rzecz jasna innego, najlepiej możliwie najlepszej jakości – im lepsze składniki, tym lepszy smak ciasta:-). Jeśli chodzi o mąkę kokosową, przypomina ona bardzo drobno zmielone wiórki kokosowe, a jej dodatek służy wchłonięciu wilgoci i związaniu składników . Dzięki temu dodatkowi ciasto ma odpowiednią konsystencję. Możesz zastąpić mąkę wiórkami (proponuję dodać ich tyle samo, ile mąki przewiduje przepis i sprawdzić konsystencję – jeśli uznasz, że masa jest zbyt mokra, można dodać więcej), ale wiórki są większe i bardziej chrupkie niż mąka, więc ciasto może w rezultacie wyglądać i smakować trochę inaczej. Pozdrawiam
i jeszcze pytanko – czy banan jest bardzo wyczuwalny czy.. tak po prostu, że jest? ;) czy słodycz owe brownie właśnie bananom zawdzięcza?
Banany są tu zarówno wypełniaczem, jak i źródłem słodyczy (ciacho nie zawiera cukru ani innych słodzików). Są wyczuwalne w smaku.
można dać normalne kakao ?
Surowe kakao też jest normalne, tyle że znacznie smaczniejsze i bogatsze w wartości odżywcze;-)
Można dać zwykłe kakao, nawet słodzone – jeśli ktoś lubi. Wtedy jednak ciacho będzie mniej dietetyczne. Pozdrawiam
Niezwykłe…
Genialne, jestem pod wrażeniem :)
Czy zamiast kakao można dodać karob?
Można spróbować, ale nie rozstrzygnę, jak taka zmiana wpłynie na konsystencję i smak, pozdrawiam
Mam ten przepis od bardzo wielu lat, już chyba blisko 20, choć nieco inne proporcje, jakby te Twoje składniki są pomniejszone o 1/4 ilości. To jest bardzo fajny deserek, zwłaszcza na zimno, wprost z lodówki. Co jakiś czas go robię, a moje dziecko, które kiedyś było na bardzo restrykcyjnej diecie, akurat to „ciasto” mogło jeść :) Warto spróbować, jeśli ktoś jeszcze nie zna tego smaku :) Ja mielę sypkie (wysuszone w piekarniku) wiórki w młynku do kawy i mam własnoręcznie przygotowaną mączkę kokosową :)
To ciekawe, że masz od lat akurat ten przepis;-), ponieważ ja wymyślałem go na gorąco, z kartką w ręku, żeby nie pomieszać proporcji na wypadek, gdyby ostateczny rezultat okazał się wart upublicznienia:-). Nieco chaotyczna improwizacja dała świetny rezultat, więc przepis trafił na stronę. Moim zdaniem mąki kokosowej nie warto zastępować wiórkami – wiórki zupełnie zmieniają strukturę i za bardzo chrupią między zębami. Poza tym nie mają tak dobrych właściwości chłonnych – a tu kluczowa jest odpowiednia absorpcja wilgoci z bananów. Zastąpienie surowego kakao, którego używam, zwykłym, także wpłynie na smak. Surowe jest naturalnie słodkawe, nie ma w nim goryczki typowej dla kakao prażonego w wysokiej temperaturze.
Gdzie kupić mąkę kokosową?
Jest coraz powszechniej dostępna – można ją dostać w sieci Społem, w niektórych marketach, w sklepach z żywnością organiczną i online, pozdrawiam
Zrobione! Pysznie czekoladowe (zamieniłam tylko orzechy włoskie na nerkowce). Polecam i dzięki za przepis :).
Bardzo proszę:-)
Maka kokosowa to znaczy mam wiorki zmielic ?
Lepiej po prostu kupić mąkę kokosową
Zrobiłam wczoraj. Użyłam zwykłego kakao, zmieliłam wiórki na mąkę. Pierwsza myśl – zmienię proporcje, więcej mąki, mniej kakao. Goryczka jest dla mnie zbyt intensywna. Ale po przeczytaniu komentarzy spróbuję jeszcze raz z surowym kakao, skoro piszesz, że jest słodkawe i bez goryczki.
Brakuje mi w tym deserze słodyczy :-)
I mam odważny pomysł, aby dodać nieco amaretto ;-)
Pozdrawiam.
Surowe gorzkie kakao smakuje zdecydowanie lepiej niż zwykłe (czyli prażone w wysokiej temperaturze). Alkohol w cieście to zawsze dobry pomysł;-) pozdrawiam
Witam, zrobiłam ciasto wczoraj i niestety jest bardzo gorzkie, a użyłam dokładnie tego samego kakao. Czy to nie błąd w przepisie, gdzie podane jest aż 125 g kakao? To ponad pół paczki. Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na odpowiedź- to mój pierwszy komentarz w blogowym świecie.
Nie, to nie jest błąd w przepisie:-) to raczej kwestia upodobań smakowych. Praktycznie nie używam cukru, a surowe kakao jest moim zdaniem słodkawe, choc w nazwie ma przymiotnik gorzkie. Jeśli ktoś je na co dzień cukier i generalnie woli słodsze smaki, to – co dla mnie jest słodkie – może postrzegac jako gorzkie. Możesz zmniejszyć ilośc kakao i dodać cukier. Dla mnie banany wystarczająco dosładzają ciasto – robiłem je kilka razy, za każdym razem wg tych samych proporcji.
Zrobiłam, bałam się, że będzie za gorzkie, bo mam tylko zwykłe kakao, więc wymieszałam pół na pół z karobem i dałam go trochę mniej. Mąkę kokosową zrobiłam z wiórków kokosowych. Bardzo dobre wyszło
rzadkie wyszło ( pocałej nocy w lodówce) o co chodzi….
Jakiej mąki kokosowej użyłaś?
KOCHAM
Heyy very nice blog!
Nie mam orzechów czy mozna zrobic bez czy czymś je zamienię . Prosze o radę, dziękuje
Orzechy można pominąć albo zastąpić np. rodzynkami, suszonymi morelami, wiśniami, kawałkami czekolady, etc.
Jakie to dobre!
Super przepis
Bardzo mnie intryguje to ciasto. Myślisz, że sprawdzi się jako spód do tortu? Chciałabym wrzucić na niego bitą śmietanę kokosową i owoce. Zastanawiam się tylko, czy jest na tyle zwarte, że utrzyma całość.
Moim zdaniem powinno się sprawdzić, ale nie bedziesz mieć 100% pewności dopóki nie spróbujesz.
Ja zrobilam w proporcji skladnikow na jednego banana. Mi sie nie zlepilo wiec dodalam kilka lyzek mleka chudego bezlaktozowego i doslodzilam stewia i zjadlam od razu bo lubie cookie dough. Nastepnym razem jak zrobie to mam nadzieje ze nie bede miala na tyle silnej woli zeby wstawic na noc do lodowki ale dzieki za przepis :)
wow :)
uwielbiam takie pomysłowe desery, pycha :)
Cudne
Super ciacho
PYCHA i takie zdrowe <3
ja mam pytanie z serii tych głupich ;-) piszesz, żeby wymieszać w robocie kuchennym, ale jaką końcówkę zastosować ? zakładam, że nie taką jak do ubijania śmietany, ale jestem zupełnie lewa w deserach ;-)
Taką, która dobrze połączy składniki (zmiksuje na gładką masę) i przy której mikser się nie zmuli (nie chodzi o to, żeby się spalił)?
Zrobiłam ciasto wlasnie przed chwila, wyrobiłam w końcu hakiem do ciasta i super dalo radę. Ale masa mi wyszla dużo ciemniejsza niż u Ciebie na zdjęciach i jednak mocno gorzka (mimo, ze generalnie cukru nie jem i lubię gorzką czekoladę). Polecasz jakąś konkretną markę tego kakao? Na tym co kupilam nie bylo napisane czy jest prazone czy nie, przejrzalam kilka roznych opakowan i na żadnym nie bylo tej informacji ?
Używam kakao Surovital (www.surovital.pl). Nie wiem, czy jest jeszcze dostępne, kiedyś można je było kupić w Organicu. Mam zapasy na kilka lat, dlatego nie wiem, jaki jest obecnie asortyment. Tak czy owak, na zwykłym kakao nie znajdziesz informacji o tym, że jest prażone, mimo że każde kakao inne niż surowe, jest prażone. Jeżeli na kakao nie jest napisane, że jest surowe, możesz spokojnie założyć, że jest prażone;-) Surowe poznasz po kolorze, jest znacznie jaśniejsze, co przekłada się też na kolor wypieków i wszystkich innych deserów. Z surowego kakao nie zrobisz np. klasycznego ciemnego brownie – ciacho zawsze będzie jaśniejsze. Tak samo, jak mus kakaowy. Najlepiej szukać surowego kakao online, na pewno znajdziesz jakiś sklep, który takie sprzedaje.
Do tej pory moja kuchnia służyła tylko do parzenia kawy, ale znalazłam ten oto przepis i muszę!!! spróbować. Tylko ile to jest 50g mąki kokosowej? Różne mąki mają różną absorbcję wilgoci, inną wagę, np.: mąka pszenna 1łyżka =10g, m. żytna 1łyż=8g, m. ziemniaczana 1łyż=12g i się pogubiłam. A może te 50g dać na oko i jak za rzadkie ciasto to dosypać
Najprościej zważyć:-), ale można też dać na oko, wyczuć konsystencję i w razie potrzeby dosypać. Sam zwykle tak robię:-)
Mozna uzyc maki pszennej?
Nie można. Mąka pszenna nie nadaje się do jedzenia na surowo.
fajne:)
SUPER JEST TO CIASTO
Rewelacja, szybko się robi, ma mało kalorii i jest pyszne
Może być mąka owsiana?
Może być mąka owsiana?
Kokosowa jest najlepsza ze względu na chłonność. Orzechowa może być ok, ale niewykluczone, że trzeba będzie dodać jej więcej. Nie ma też pewności, że ciacho z orzechowà tak samo ładnie się zwiàże.
Zrobione, zjedzone, bardzo smaczne i super, że jeszcze fit
Niebiańskie smaki, nic dodać ,nic ująć , wielkie dzięki za przepis ;-)
Nie mam robota, jedynie blender z końcówką siekającą i trzepiącą. Łyżkę i dwie ręce. Da radę to wymieszać ?
Wszystko zależy od mocy blendera, spróbuj.
Zrobiłem to cudo kilka dni temu i jestem nim po prostu zachwycony! Tylko dlatego, że nikomu innemu z rodziny nie podeszło (nie znają się! tradycjonaliści od siedmiu boleści! :D), nie było repety kolejnego dnia (i tak jeszcze je zrobię, tylko dla siebie!). Tak czy owak jeśli kogoś przed przygotowaniem go powstrzymuje obawa o swój mikser/blender, ciasto można spokojnie od zera wyrobić ręcznie, sprawdzone empirycznie. Tylko przydałoby się w takim wypadku dodać z 10g kakao więcej (sporo zostaje na rękach)
To nie jest ciacho dla zwykłych ludzi;-) Super, że Ci smakuje, my też jesteśmy nim zachwyceni:-)
a co jesli nie mam robota kuchennego?
Możesz spróbować wymieszać ręcznie.