Duszone bakłażany z kukurydzą.

Sezonowe duszone warzywa to zawsze świetny pomysł, a latem w szczególności. Piękne mini bakłażanki prosto z pola, małe żółto-zielone patisony, drobne słodkie białe cebulki, soczyście żółte kwiaty cukinii z mikro cukinkami, aromatyczne pomidory, świeże zioła i przyprawy tworzą piękny i pyszny zestaw, który doceni każdy roślinożerca. Uwielbiamy takie posiłki, ponieważ w pełni celebrują smaki polskiego lata.

Poszczególne warzywa smażę osobno i łączę je dopiero na koniec, ponieważ zależy mi na tym, by smażyły się, a nie dusiły. Do warzyw dodaję małe łagodne w smaku cebulki, które smażę w połówkach lub nawet w całości (najmniejsze sztuki); fajnie wyglądają i wspaniale smakują. W braku takich cebulek, użyj zwykłej cebuli (białej lub czerwonej) albo małych francuskich szalotek – możesz podsmażyć je wówczas pokrojone w ćwiartki. Pomidory dodają daniu soczystości, ale nie chodzi o to, by powstał z nich sos, dlatego nie powinno być ich zbyt wiele i nie należy gotować ich zbyt długo. Do tak przyrządzonych warzyw pasują niemal wszystkie zioła, nawet te mocniejsze w smaku, jak świeży majeranek.

Duszone bakłażany z kukurydzą

Duszone bakłażany z kukurydzą

Duszone bakłażany z kukurydzą

Duszone bakłażany z kukurydzą

Duszone bakłażany z kukurydzą

Duszone bakłażany z kukurydzą – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • kilka małych bakłażanów
  • kilka małych patisonów
  • kilka drobnych białych cebulek
  • 4 żeńskie kwiaty cukinii – z małymi cukinkami (opcjonalnie)
  • 2 małe pomidory Bawole serce (albo jeden duży); pomidory malinowe też będą OK
  • łyżka listków tymianku
  • suszona papryczka chilli roztarta w moździerzu
  • pieprz roztarty w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • oliwa extra vergine
  • chlust calvadosu
  • 2-3 kolby kukurydzy

Duszone bakłażany z kukurydzą – PRZEPIS:

  1. W szerokim i głębokim rondlu podsmaż na oliwie przekrojone na pół patisony oraz cukinki odcięte od kwiatów cukinii. Smaż do momentu, aż zaczną się rumienić. Co jakiś czas przemieszaj. Gotowe zdejmij z patelni.
  2. Wrzuć na patelnię pokrojone na kawałki bakłażany i smaż aż zmiękną, ale zachowają kształt. Co jakiś czas przemieszaj. Zdejmij z patelni.
  3. Dodaj na patelnię cebulki przekrojone na połówki, a gdy zmiękną i zaczną się rumienić, podlej je calvadosem, deglasując patelnię. Alkohol odparuje momentalnie.
  4. Dorzuć na patelnię bakłażany i patisony, pomidory obrane ze skórki i pokrojone na kawałki oraz kwiaty cukinii (same płatki) porwane na mniejsze kawałki, przyprawy i zioła.
  5. Podduś całość przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się podgrzeją. Kawałki pomidorów powinny z grubsza zachować kształt, nie chodzi o to, by powstał sos pomidorowy. Jeżeli używasz pomidorów o bardziej soczystym (wodnistym) miąższu, możesz dodać je trochę później, praktycznie pod sam koniec gotowania.
  6. Kukurydze obierz z liści, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i usmaż na patelni grillowej. Duszone warzywa podaj z kukurydzą.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE (w tym na noże Wartmann) i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic!

Duszone bakłażany z kukurydzą

Duszone bakłażany z kukurydzą

Duszone bakłażany z kukurydzą

Duszone bakłażany z kukurydzą