Duszone bakłażany z kukurydzą.
Sezonowe duszone warzywa to zawsze świetny pomysł, a latem w szczególności. Piękne mini bakłażanki prosto z pola, małe żółto-zielone patisony, drobne słodkie białe cebulki, soczyście żółte kwiaty cukinii z mikro cukinkami, aromatyczne pomidory, świeże zioła i przyprawy tworzą piękny i pyszny zestaw, który doceni każdy roślinożerca. Uwielbiamy takie posiłki, ponieważ w pełni celebrują smaki polskiego lata.
Poszczególne warzywa smażę osobno i łączę je dopiero na koniec, ponieważ zależy mi na tym, by smażyły się, a nie dusiły. Do warzyw dodaję małe łagodne w smaku cebulki, które smażę w połówkach lub nawet w całości (najmniejsze sztuki); fajnie wyglądają i wspaniale smakują. W braku takich cebulek, użyj zwykłej cebuli (białej lub czerwonej) albo małych francuskich szalotek – możesz podsmażyć je wówczas pokrojone w ćwiartki. Pomidory dodają daniu soczystości, ale nie chodzi o to, by powstał z nich sos, dlatego nie powinno być ich zbyt wiele i nie należy gotować ich zbyt długo. Do tak przyrządzonych warzyw pasują niemal wszystkie zioła, nawet te mocniejsze w smaku, jak świeży majeranek.
Duszone bakłażany z kukurydzą – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- kilka małych bakłażanów
- kilka małych patisonów
- kilka drobnych białych cebulek
- 4 żeńskie kwiaty cukinii – z małymi cukinkami (opcjonalnie)
- 2 małe pomidory Bawole serce (albo jeden duży); pomidory malinowe też będą OK
- łyżka listków tymianku
- suszona papryczka chilli roztarta w moździerzu
- pieprz roztarty w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- oliwa extra vergine
- chlust calvadosu
- 2-3 kolby kukurydzy
Duszone bakłażany z kukurydzą – PRZEPIS:
- W szerokim i głębokim rondlu podsmaż na oliwie przekrojone na pół patisony oraz cukinki odcięte od kwiatów cukinii. Smaż do momentu, aż zaczną się rumienić. Co jakiś czas przemieszaj. Gotowe zdejmij z patelni.
- Wrzuć na patelnię pokrojone na kawałki bakłażany i smaż aż zmiękną, ale zachowają kształt. Co jakiś czas przemieszaj. Zdejmij z patelni.
- Dodaj na patelnię cebulki przekrojone na połówki, a gdy zmiękną i zaczną się rumienić, podlej je calvadosem, deglasując patelnię. Alkohol odparuje momentalnie.
- Dorzuć na patelnię bakłażany i patisony, pomidory obrane ze skórki i pokrojone na kawałki oraz kwiaty cukinii (same płatki) porwane na mniejsze kawałki, przyprawy i zioła.
- Podduś całość przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się podgrzeją. Kawałki pomidorów powinny z grubsza zachować kształt, nie chodzi o to, by powstał sos pomidorowy. Jeżeli używasz pomidorów o bardziej soczystym (wodnistym) miąższu, możesz dodać je trochę później, praktycznie pod sam koniec gotowania.
- Kukurydze obierz z liści, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i usmaż na patelni grillowej. Duszone warzywa podaj z kukurydzą.