Gofry z sosem owocowym i burratą.
Tak naprawdę, gofry z sosem owocowym i burratą to dekadenckie śniadanie na cały rok, ponieważ mrożone owoce w takim wydaniu również nieźle się sprawdzą, ale… maliny, jagody, porzeczki, wiśnie i czereśnie tylko latem pachną i smakują absolutnie wyjątkowo, dlatego jeżeli już robić ten szalony zestaw, to najlepiej teraz. Nie nazywam tych gofrów deserem, ponieważ deser to coś, co następuje po głównym posiłku, a tego lepiej nie jeść ani po niczym ani przed niczym innym. Polecam te gofry na dekadenckie późne letnie śniadanie, po którym już tylko lekkie sałatki do końca dnia, bez żadnych konkretnych dodatków. Jedną całą burratę przypadającą na porcję trzeba odpokutować. I trening w tym dniu również polecam dwa razy dłuższy niż zwykle! Wtedy wszystko będzie dobrze ;)
Gofry z sosem owocowym i burratą – SKŁADNIKI:
Gofry (na ok. 5-6 gofrów)
- 200 g mąki kasztanowej (mąka ryżowa, owsiana, jaglana, teff też będzie OK)
- 200 ml gazowanej wody mineralnej
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Sos owocowy
Sosu robię znacznie więcej niż potrzeba do podania 2 dekadenckich gofrów, używamy go później do innych dań przez kolejne 3 dni – w lodówce dobrze się przechowuje, można go również zamrozić
- 3 kg różnych drobnych miękkich owoców w dowolnych proporcjach, u mnie: wiśnie (wypestkowane, ok. 1 kg), czarna porzeczka (ok. 500 g), jagody (ok. 500 g), maliny (ok. 500 g), czerwona porzeczka (ok. 500 g)
- 2 x burrata di buffala (po jednej na porcję)
- trochę listków mięty
Gofry z sosem owocowym i burratą – SKŁADNIKI:
- W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść ghee lub masło.
- W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione ghee/masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki. Opuść pokrywę gofrownicy i piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku pieczenie trwa ok. 10-11 minut.
- W tym czasie przygotuj sos owocowy: przełóż owoce do dużego, głębokiego rondla i duś przez kilka minut, co pewien czas mieszając, aż puszczą sok, a większość jagód, porzeczek i malin rozpadnie się (wiśnie zmiękną, ale zachowają kształt).
- Na gofry wyłóż solidną porcję owoców, a na wierzchu – niczym wiśnię na torcie – ulokuj burratę :) Dodaj listki mięty, gotowe!