• 1/2 dyni piżmowej (butternut)
  • 1 mały lub średni bakłażan
  • 6 małych okrągłych cukinii (lub 2 średnie)
  • 4 kwiaty cukinii
  • 6 pomidorów malinowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • kilka gałązek majeranku lub tymianku
  • trochę świeżej pietruszki
  • sól, pieprz
  • pimenton (suszona wędzona papryka)
  • ostra mielona papryka

Dynia, bakłażan i cukinia duszone z pomidorami malinowymi z dodatkiem jaj sadzonych.

Ten przepis zakłada wykorzystanie sporej ilości warzyw (takie właśnie dania lubię najbardziej), które trafiają wszystkie razem do jednego rondla.

Z tego względu będziesz potrzebować naprawdę dużego i głębokiego rondla, do którego będziesz dodawać warzywa od najtwardszego do najbardziej miękkiego.

Możesz też po prostu poddusić warzywa partiami, później przełożyć do większego garnka, po czym dodać pomidory i dusić całość, aż wszystko będzie gotowe.

Każda metoda jest dobra, a ta druga dodatkowo lepiej pozwoli Ci kontrolować stan warzyw, zapobiegając na przykład ich rozgotowaniu albo niedogotowaniu. Jeśli wolisz, możesz też pominąć etap podsmażania warzyw w rondlu i od razu gotować je z pomidorami, ale moim zdaniem podsmażenie nadaje całości zdecydowanie więcej smaku.

Duszone warzywa z jajem sadz L_04

Jeśli chodzi o moją metodę, przygotowuję to danie partiami – najpierw podsmażając dynię z bakłażanem, a następnie cebulę z cukinią. Na koniec wszystko razem udusiłem z pomidorami i przyprawami. Właśnie taki sposób starałem się oddać w opisie przepisu. ‘Starałem się oddać’, ponieważ zawsze tego rodzaju potrawy przyrządzam w pełni intuicyjnie, nie zastanawiając się nad każdą kolejną czynnością. Reaguję na okoliczności i na bieżąco ewentualnie koryguję pomysły.

Polecam takie gotowanie, to najlepszy i najprzyjemniejszy sposób 🙂

Kwiaty cukinii są tu tylko atrakcyjnym dodatkiem, jeśli masz trudność z ich zdobyciem, spokojnie możesz je pominąć.

Duszone warzywa z jajem sadz L_06

PRZEPIS:

1. Pokrój dynię na niewielkie kawałki (z butternuta nie musisz usuwać skóry) oraz bakłażana – na całkiem spore kawałki.

2. Rozgrzej w rondlu trochę oleju (tu: rzepakowy) i wrzuć warzywa. Wymieszaj i podsmażaj kilka minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć (ok. 8-10 minut).

3. W tym czasie pokrój cukinię i posiekaj cebulę.

4. Przełóż dynię z bakłażanem do garnka, a w rondlu rozgrzej trochę oleju, podduś cebulę aż zmięknie i dodaj cukinię. Duś pod przykryciem przez kilka minut, aż zacznie mięknąć i przełóż do garnka.

5. Dodaj pokrojone i obrane ze skóry pomidory, czosnek rozgnieciony na pastę płaską stroną noża, sól, pieprz, pimenton i ostrą paprykę.

6. Duś na średnim ogniu, aż odparujesz większość wody z pomidorów i sos zacznie gęstnieć.

7. Rozłóż na wierzchu kwiaty cukinii (wcześniej usuń z nich pręcik / słupek) i wciśnij je w sos. Gotuj całość jeszcze przez 2-3 minuty. Przed podaniem dodaj świeże zioła – majeranek lub tymianek i pietruszkę.

8. W międzyczasie usmaż jajka sadzone. Smaż jaja bez odwracania ich na drugą stronę tak długo, aż stopień ścięcia żółtka uznasz za wystarczający dla siebie (wszystko zależy od indywidualnych upodobań). Podawaj jajka z warzywami.

Smacznego!

Duszone warzywa z jajem sadz L_01

Duszone warzywa z jajem sadz L_05