- 1/2 dyni piżmowej (butternut)
- 1 mały lub średni bakłażan
- 6 małych okrągłych cukinii (lub 2 średnie)
- 4 kwiaty cukinii
- 6 pomidorów malinowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- kilka gałązek majeranku lub tymianku
- trochę świeżej pietruszki
- sól, pieprz
- pimenton (suszona wędzona papryka)
- ostra mielona papryka
Dynia, bakłażan i cukinia duszone z pomidorami malinowymi z dodatkiem jaj sadzonych.
Ten przepis zakłada wykorzystanie sporej ilości warzyw (takie właśnie dania lubię najbardziej), które trafiają wszystkie razem do jednego rondla.
Z tego względu będziesz potrzebować naprawdę dużego i głębokiego rondla, do którego będziesz dodawać warzywa od najtwardszego do najbardziej miękkiego.
Możesz też po prostu poddusić warzywa partiami, później przełożyć do większego garnka, po czym dodać pomidory i dusić całość, aż wszystko będzie gotowe.
Każda metoda jest dobra, a ta druga dodatkowo lepiej pozwoli Ci kontrolować stan warzyw, zapobiegając na przykład ich rozgotowaniu albo niedogotowaniu. Jeśli wolisz, możesz też pominąć etap podsmażania warzyw w rondlu i od razu gotować je z pomidorami, ale moim zdaniem podsmażenie nadaje całości zdecydowanie więcej smaku.
Jeśli chodzi o moją metodę, przygotowuję to danie partiami – najpierw podsmażając dynię z bakłażanem, a następnie cebulę z cukinią. Na koniec wszystko razem udusiłem z pomidorami i przyprawami. Właśnie taki sposób starałem się oddać w opisie przepisu. ‘Starałem się oddać’, ponieważ zawsze tego rodzaju potrawy przyrządzam w pełni intuicyjnie, nie zastanawiając się nad każdą kolejną czynnością. Reaguję na okoliczności i na bieżąco ewentualnie koryguję pomysły.
Polecam takie gotowanie, to najlepszy i najprzyjemniejszy sposób :-)
Kwiaty cukinii są tu tylko atrakcyjnym dodatkiem, jeśli masz trudność z ich zdobyciem, spokojnie możesz je pominąć.
PRZEPIS:
1. Pokrój dynię na niewielkie kawałki (z butternuta nie musisz usuwać skóry) oraz bakłażana – na całkiem spore kawałki.
2. Rozgrzej w rondlu trochę oleju (tu: rzepakowy) i wrzuć warzywa. Wymieszaj i podsmażaj kilka minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć (ok. 8-10 minut).
3. W tym czasie pokrój cukinię i posiekaj cebulę.
4. Przełóż dynię z bakłażanem do garnka, a w rondlu rozgrzej trochę oleju, podduś cebulę aż zmięknie i dodaj cukinię. Duś pod przykryciem przez kilka minut, aż zacznie mięknąć i przełóż do garnka.
5. Dodaj pokrojone i obrane ze skóry pomidory, czosnek rozgnieciony na pastę płaską stroną noża, sól, pieprz, pimenton i ostrą paprykę.
6. Duś na średnim ogniu, aż odparujesz większość wody z pomidorów i sos zacznie gęstnieć.
7. Rozłóż na wierzchu kwiaty cukinii (wcześniej usuń z nich pręcik / słupek) i wciśnij je w sos. Gotuj całość jeszcze przez 2-3 minuty. Przed podaniem dodaj świeże zioła – majeranek lub tymianek i pietruszkę.
8. W międzyczasie usmaż jajka sadzone. Smaż jaja bez odwracania ich na drugą stronę tak długo, aż stopień ścięcia żółtka uznasz za wystarczający dla siebie (wszystko zależy od indywidualnych upodobań). Podawaj jajka z warzywami.
Smacznego!
Pyszności, i do tego ślicznie podane :)
Super zdjęcia, bardzo apetycznie podane
Pycha, obłędne
Mniam mniam
Brak mi słów, raj na patelni :P
Ode mnie 10/10 :-)
Doskonale się prezentuje, aż chce się jeść, słowo daję
Jaja sadzone i warzywa, a wygląda królewsko. Talent masz, talent! :P
Super, zrobię, ale bez kwiatów, bo na to nie ma szans w mojej okolicy
WOW, jestem nieuleczalnie miesożerny a chętnie bym to wciągnął, haha
Też chcę takie…
Eleganckie!
Dla mnie idealne – lekkie, sycące, kolorowe, pełne smakowitości. Biorę całą patelnię;)
Wygląda świetnie, niech ktoś mi to teraz zrobi :D
Pięknie wygląda
Wonderful!
:D
Pominąć jajko i mamy wege raj. Cudne
Kurcze, ale bym zjadł coś takiego. Wygląda bombowo.
Uwielbiam te Twoje piękne BEZGLUTENOWE pomysły :)
Uwielbiam te Twoje piękne BEZGLUTENOWE pomysły :)
Dziękuję! :-)
Jaja zawsze, nawet z taką ilością warzyw ;)
Świetne pod każdym względem, zjedliśmy wczoraj, na pewno jeszcze nie raz powtórzę :)
Idealne danie
Pyszności, co za kolory :)
My relatives always say that I am wasting my time here at web, but I know I am getting experience all the time by reading such nice articles.
LOVE IT!
Super! Patelnia z Olkusza, o ile mnie wzrok nie myli
Jakie fantastycznie intensywne kolory!
Patrzę na ten przepis i marzę o lecie;)
Mistrzowskie zdjęcie, pozdrawiam serdecznie!
Piękna kompozycja, gratuluję zdjęcia
Mega!
Doskonale to wygląda
Przepiękne danie, chociaż sobie popatrzę
Piękne
Przepiękne kolory
Posiłek jak marzenie. Kwiatów cukinii to u mnie ze świecą szukać, ale i bez tego smakuje super
Piękne to jest
Uwielbiam takie „gulasze”, pycha :)
pyszne, u mnie w Toskanii kwiaty cukinii sa na szczescie latwo dostepne :)
:-) true
Piękne rozgrzewające kolory, aż chce się jeść
Mistrzowskie foty, aż chce się to wszamać;)
Jaja sadzone zjem w każdej postaci ale jako dodatku do duszonych warzyw nie próbowałam. Czas to nadrobić.
Pyszne, także bez kwiatów i z jesiennymi warzywami mniam mniam dziękuję za przepis
Ach, marzą mi się takie warzywa w dużej ilości z takim pięknym żółtym sadzonym jajem. Jajka też kupujesz pod Halą Mirowską? Niech już będzie lato……
Cudowne fotki
Takie kolory, że aż chce się jeść, więc zrobiłem i jestem bardzo zadowolony z efektu. A jaja sadzone to taka „wiśnia na torcie”, wszystko razem super gra :D
Epickie
To jest lepsze niż szakszuka
Cudownie sfotografowane, więc zrobiłam i wielki sukces, rodzina chce powtórki :)
Bardzo nam miło:)
Jaja sadzone przyjmę w każdej postaci :P
To jest to, będzie jutro grane
Świetny pomysł na letnie obiady, warzywa zmieniam w zależności od tego, co się nawinie;), a smak zawsze świetny
Cudo
Zrobione, zjedzone, będzie powtórzone. Bardzo dobre, choć trzeba mieć solidny duży rondel żeby wszystko pomieścić:)
Rozgotowałem zbyt mocno dynię przez bakłażana, ale smakowo wyszło bardzo dobrze.
Świetne masz przepisy, często mnie inspirują.
Dzięki! Jakość bakłażana ma spore znaczenie, a w Polsce niestety bywa z tym różnie.
Te kolory <3 aż chce się jeść, dosłownie pożeram oczami
Takie dania to dla mnie kwintesencja pięknej polskiej kolorowej jesieni (która ostatnimi czasy powoli staje się już tylko wspomnieniem…)
Lepsze niż szakszuka! (btw, podaj proszę swój przepis na szakszukę, bo ten który mam jest jakiś nieteges – tak bardzo, że już nie czytam strony jego autorki…)
Dzięki:-) Szakszukę kiedyś dodam, ale nie jestem w stanie podać terminu publikacji;-)
Trochę jak szakszuka, fajnie wygląda