• ok. 1/2 dyni piżmowej (część z gniazdem nasiennym)
  • 250 g chudego twarogu
  • ok. 1/2 butelki czerwonego półsłodkiego wina (tu: gruzińskie Alazani, Marani)
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1,5-2 łyżki miodu (tu: gęsty z nektaru mniszka lekarskiego) lub więcej
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie

Dynia piżmowa uduszona w czerwonym winie z dodatkiem miodu podana z gęstym, niemal czarnym sosem.

Do tego, dla kontrastu, porcja lekkiego kremowego serka.

Dynia ugotowana w półsłodkim winie (ZOBACZ) z dodatkiem korzennych przypraw i miodu nabiera bardzo fajnego słodkiego posmaku, a dodatkowo zabarwia się na mocno czerwony kolor. Dla kontrastu podałem ją z najprostszym kremowym serkiem, czyli zwykłym twarogiem zmiksowanym na gładki gęsty krem. Nie potrzeba do niego żadnych dodatków, wystarczy tylko dokładnie go zmiksować.

Do całości niezbędny jest również gęsty i ciągnący się jak karmel sos, powstały ze zredukowanego wina, w którym gotowała się dynia. Użyłem tu bardzo gęstego miodu mniszkowego, który można nabierać dosłownie „kopiastą” łyżką (ZOBACZ). W tym przypadku wystarczyło go ok. 1,5 łyżki, ale jeśli masz pod ręką inny, bardziej płynny rodzaj miodu, trzeba będzie użyć go więcej.

Dynia w winie z orzechami L_05

PRZEPIS:

1. Od dyni piżmowej odkrój część z gniazdem nasiennym, przekrój ją na pół i usuń łyżką gniazdo nasienne. Pokrój połówki na niezbyt grube „łódeczki”.

2. Ułóż kawałki w głębokim rondlu, wlej wino i zagotuj (ZOBACZ).

3. Zmniejsz ogień, dodaj miód, cynamon, gałkę muszkatołową i zmielone lub utarte w moździerzu ziele angielskie. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż dynia zmięknie (ok. 15 minut).

4. W tym czasie w blenderze ręcznym zmiksuj ser – do momentu aż nabierze gładkiej, kremowej konsystencji (tak jak TUTAJ).

5. Wyciągnij ugotowaną dynię, zwiększ ogień, dodaj orzechy i redukuj wino dotąd, aż przemieni się w słodki sos, gęstością przypominający karmel (w razie potrzeby dodaj więcej miodu).

6. Na talerze wyłóż porcje serka, dodaj po kilka kawałków dyni i polej całość sosem z orzechami.

Smacznego!

Dynia w winie z orzechami L_02

Dynia w winie z orzechami L_07