• 400 g dyni piżmowej Butternut
  • 300 g mąki
  • 250 g cukru palmowego Surovital
  • 4 jajka
  • 175 ml oliwy extra vergine
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • 50 g czekolady do wypieków
  • ok. 50 ml śmietanki 18%
  • trochę wiórków kokosowych

Ten niepoważny tytuł wymyśliła moja żona.

;-)

Przepis na muffiny z dyni zaczerpnąłem z książki Jamie Olivera. Wprowadziłem drobne zmiany – zastosowałem organiczny cukier palmowy, oraz zmniejszyłem wskazaną w przepisie ilość cukru, dzięki czemu muffiny nabrały charakterystycznego, dość wytrawnego smaku, w którym wyraźnie zaakcentowany został smak oliwy. Jeśli wolicie słodsze ciasta, dodajcie 100 g cukru więcej. Zrezygnowałem także z lukru na rzecz gęstej, znakomitej, mało słodkiej polewy czekoladowej. Do jej przygotowania warto użyć gorzkiej czekolady do wypieków dobrej jakości, bez zbędnych ulepszaczy – jeśli zainwestujecie w czekoladę wysokiej jakości, smak polewy zdecydowanie na tym zyska.

Z ciasta przygotowanego wg poniższego przepisu upiekłem 15 muffinów.

1. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.

2. Dynię pokrójcie na kawałki (razem ze skórą, chyba, że wykorzystujecie inny gatunek dyni), i dokładnie rozdrobnijcie w malakserze. Dla dokładniejszego rozdrobnienia i przy okazji nawilżenia masy, możecie do malaksera wlać oliwę.

3. Dodajcie mąkę, cukier, jajka, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli oraz oliwę (jeśli nie użyliście jej wcześniej) i całość zmiksujcie na dość gładkie ciasto.

4. Włóżcie papierowe kokilki do formy do muffinów i wlejcie ciasto. Nie ma potrzeby zostawiać zbyt wiele miejsca na wyrośnięcie (kokilki napełnijcie niemal do pełna).

5. Wstawcie formę do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie, na wszelki wypadek sprawdźcie muffiny, nakłuwając je patyczkiem – jeśli będzie suchy, ciastko jest gotowe.

6. Gdy muffiny ostygną, przygotujcie w kąpieli wodnej polewę czekoladową. W tym celu do garnka z wrzącą wodą wstawcie szklaną miskę i wrzućcie do niej kawałki czekolady. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, stopniowo dolewajcie śmietankę, jednocześnie mieszając. Wlejcie jej tyle, ile potrzeba, by uzyskać dość gęstą, gładką polewę, która będzie dobrze oblepiać silikonową szpatułkę czy łyżkę.

7. Czubek każdego muffina zanurzcie w czekoladzie, odstawcie i posypcie odrobiną wiórków kokosowych.