Galette ze śliwkami – najłatwiejsza tarta na jesień.

Galette ze śliwkami to rustykalne, super łatwe ciasto na jesień, pieczone bez formy. Wystarczy rozwałkować kruche ciasto, na środek wyłożyć cząstki śliwek, zawinąć boki do środka i upiec. Smakuje wspaniale!

Galette ze śliwkami – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:

Na kruche ciasto

  • 150 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
  • 75 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
  • 180 g zimnej ricotty (albo półtłustego twarogu)
  • 150 g zimnego niesolonego masła
  • opcjonalnie*: 80 g erytrytolu lub cukru (erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier

Przy tym cieście zapomniałem dodać erytrytol i… smakowało tak dobrze, że o słodzeniu będę zapominać częściej, szczególnie przy owocach tak słodkich, jak śliwki węgierki.

Na nadzienie

  • ok. 700 g śliwek węgierek, wypestkowanych
  • płaska łyżeczka cukru kokosowego

Galette ze śliwkami - najłatwiejsza tarta na jesień

Galette ze śliwkami - najłatwiejsza tarta na jesień

Galette ze śliwkami - najłatwiejsza tarta na jesień

Galette ze śliwkami - najłatwiejsza tarta na jesień

Galette ze śliwkami - najłatwiejsza tarta na jesień

Galette ze śliwkami - najłatwiejsza tarta na jesień

Galette ze śliwkami - najłatwiejsza tarta na jesień

Galette ze śliwkami – PRZEPIS:

  1. Składniki na kruche ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia ciasto w kilkanaście sekund (!).
  2. Przełóż ciasto do miski i wstaw do zamrażarki na ok. 20-25 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie galette na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
  3. Śliwki umyj i wypestkuj.
  4. Schłodzone ciasto ułóż na desce wyłożonej papierem lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką. Na rozwałkowanym cieście ułóż przygotowane wcześniej śliwki, pozostawiając ok. 2-3 cm margines. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka. Posyp śliwki odrobiną cukru kokosowego.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przed wstawieniem do piekarnika brzegi galette posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi.
  6. Galette wraz z papierem przełóż na kamień do pieczenia pizzy lub bezpośrednio na blachę. Często używam kamienia do pizzy, o którym dawno temu pisałem m.in. tutaj, ponieważ znakomicie rozprowadza ciepło.
  7. Piecz na środkowym poziomie przez około 40-45 minut, aż tarta ładnie się zezłoci.
  8. Gotową tartę odstaw na kwadrans, by nieco odpoczęła. Podawaj na gorąco lub na zimno – w każdym wariancie smakuje doskonale! Przechowuj w lodówce do 3 dni.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Galette ze śliwkami - najłatwiejsza tarta na jesień

Galette ze śliwkami - najłatwiejsza tarta na jesień

Galette ze śliwkami - najłatwiejsza tarta na jesień

Galette ze śliwkami - najłatwiejsza tarta na jesień

Galette ze śliwkami - najłatwiejsza tarta na jesień

Galette ze śliwkami - najłatwiejsza tarta na jesień