Galette ze śliwkami – najłatwiejsza tarta na jesień.
Galette ze śliwkami to rustykalne, super łatwe ciasto na jesień, pieczone bez formy. Wystarczy rozwałkować kruche ciasto, na środek wyłożyć cząstki śliwek, zawinąć boki do środka i upiec. Smakuje wspaniale!
Galette ze śliwkami – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:
Na kruche ciasto
- 150 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
- 75 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 180 g zimnej ricotty (albo półtłustego twarogu)
- 150 g zimnego niesolonego masła
- opcjonalnie*: 80 g erytrytolu lub cukru (erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
Przy tym cieście zapomniałem dodać erytrytol i… smakowało tak dobrze, że o słodzeniu będę zapominać częściej, szczególnie przy owocach tak słodkich, jak śliwki węgierki.
Na nadzienie
- ok. 700 g śliwek węgierek, wypestkowanych
- płaska łyżeczka cukru kokosowego
Galette ze śliwkami – PRZEPIS:
- Składniki na kruche ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia ciasto w kilkanaście sekund (!).
- Przełóż ciasto do miski i wstaw do zamrażarki na ok. 20-25 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie galette na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Śliwki umyj i wypestkuj.
- Schłodzone ciasto ułóż na desce wyłożonej papierem lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką. Na rozwałkowanym cieście ułóż przygotowane wcześniej śliwki, pozostawiając ok. 2-3 cm margines. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka. Posyp śliwki odrobiną cukru kokosowego.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przed wstawieniem do piekarnika brzegi galette posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi.
- Galette wraz z papierem przełóż na kamień do pieczenia pizzy lub bezpośrednio na blachę. Często używam kamienia do pizzy, o którym dawno temu pisałem m.in. tutaj, ponieważ znakomicie rozprowadza ciepło.
- Piecz na środkowym poziomie przez około 40-45 minut, aż tarta ładnie się zezłoci.
- Gotową tartę odstaw na kwadrans, by nieco odpoczęła. Podawaj na gorąco lub na zimno – w każdym wariancie smakuje doskonale! Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Witam czy mrożone śliwki będą się nadawać do tarty? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie Ewelina
Raczej tak, choć nie rozmrażałbym ich w pełni, żeby nie puściły zbyt wiele soku.