• 1 grubszy kawałek sera halloumi
  • 10 krewetek Black Tiger
  • ok. 300g świeżego zielonego groszku
  • pół świeżej natki pietruszki
  • pół małego pęczka świeżego szczypiorku
  • pół papryczki chilli
  • cytryna
  • oliwa extra vergine
  • glassa balsamiczna
  • pieprz, sól
  • pimenton (wędzona papryka)
  • oregano, ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa, imbir

Dziś przepis na odrobinę niebanalnego luksusu na talerzu. To danie, które nie tylko bardzo dobrze wygląda, ale też świetnie smakuje.

1. Świeży groszek (surowy) przełóżcie do malaksera, wlejcie sok z połowy cytryny, dodajcie pietruszkę, pieprz oraz szczyptę soli. Jeżeli nie macie 100% pewności co do świeżości groszku, na wszelki wypadek radzę podgotować go kilka minut na parze.

2. Zmiksujcie całość, a następnie dodajcie kilka łyżek oliwy extra vergine (Monini), i zmiksujcie składniki ponownie – aż do uzyskania gładkiej pasty.

3. Przygotujcie sos – wymieszajcie trochę soku z cytryny z oliwą extra vergine oraz glassą balsamiczną (Monini). Używam glassy, by uzyskać sos o gęstszej konsystencji i wyraźnym, słodkawym posmaku. Dodajcie połowę posiekanej papryczki chilli (bez pestek) oraz przyprawy (pieprz, oregano, wędzona papryka, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir).

4. Krewetki obtoczcie w odrobinie oleju i pieprzu oraz szczypcie wędzonej papryki.

5. Przekrójcie halloumi na dwa cieńsze plastry.

6. Rozgrzejcie mocno patelnię grillową i usmażcie jednocześnie halloumi (bez użycia dodatkowego tłuszczu) oraz krewetki.

7. Na talerz wyłóżcie porcję pasty z groszku, na niej ułóżcie plaster halloumi, a na nim kilka (tu: 5) krewetek.

8. Polejcie sosem krewetki i ser, oraz talerz dookoła potrawy. Danie oraz talerz posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!