Gruszki zapiekane pod kruchym ciastem.
Korzenne gruszki duszone w słodkim syropie (na przykład na bazie słodkiego wina lub cydru) z dodatkiem przypraw to deserowy pewniak. Tak przygotowane owoce można wykorzystać na wiele sposobów, w tym dość klasycznie, na przykład zapiekając je pod kołderką z kruchego ciasta.
Do przygotowania ciasta posłużył mi niezawodny i uniwersalny przepis na kruche ciasteczka, który znajdziesz w mojej książce. Resztę ciasta, które zostanie Ci po wycięciu kółek do przykrycia tartaletek możesz użyć do upieczenia właśnie tych ciastek. W ten sposób nic się nie zmarnuje.
Gruszki zapiekane pod kruchym ciastem – SKŁADNIKI na 4 porcje:
GRUSZKI:
- 5 gruszek
- ok. 1/2 butelki słodkiego białego wina
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- masło lub nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy
- porcja kruchego ciasta
CIASTO:
- 150 g mąki teff
- 100 g mąki kasztanowej
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 90 g nierafinowanego cukru pudru
- 60 g zimnego masła
- 50 g śmietany 18%
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
Gruszki zapiekane pod kruchym ciastem – PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto: nad stolnicą przesiej przez sito obydwa rodzaje mąki i cukier, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Posiekaj nożem masło, dodaj do suchych składników i dłońmi dokładnie wymieszaj. Dodaj 2 żółtka i jedno białko, wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę, wanilię i wyrób ciasto, w razie potrzeby podsypując stolnicę mąką. Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Gruszki obierz ze skóry i pokrój na ósemki,usuwając gniazda nasienne.
- Przełóż gruszki do szerokiego rondla lub garnka, wlej wino i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i duś gruszki aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wciągnij gruszki, a wino zredukuj na dużym ogniu, aż znacznie zmniejszy objętość i uzyska konsystencję gęstego syropu.
- Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego cztery kółka o średnicy nieco większej niż średnica tartaletek.
- Natłuść 4 tartaletki o średnicy 11 centymetrów i przełóż do nich gruszki oraz syrop z wina. Każdą tartaletkę przykryj krążkiem ciasta. Dokładnie dociśnij ciasto do gruszek i krawędzi tartaletek. Usuń nadmiar ciasta nożem i ponakłuwaj je w kilku miejscach.
- Wstaw tartaletki do piekarnika na około 12-15 minut.
Smacznego!
Mmm, wyjątkowo kuszący deser :)
:-) nie mogę zaprzeczyć
czy to ciasto komponowałoby się dobrze z tartaletkami na ostro?