- NALEŚNIKI:
- 2 jajka
- 6-8 łyżek mąki gryczanej
- ok. 1/2 butelki białego wina (tu: półsłodkie, można użyć dowolnego)
- trochę rukoli
- 2 puszki fasoli red kidney (Bonduelle, każda po 200 g)
- pęczek pietruszki
- tabasco
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz
- glassa balsamiczna do dekoracji
- SALSA:
- 250 g pomidorków koktajlowych
- kilka korniszonów
- 2 łyżki kaparów
- 1 zielone chilli
- 1/2 pęczka szczypiorku
- garść świeżych listków bazylii
- garść świeżych listków mięty
- trochę soku z cytryny
- oliwa extra vergine
Drugi przepis na winne naleśniki – tym razem z winem białym.
Przepis na naleśniki z czerwonym winem znajdziecie TUTAJ.
Tak przygotowana pasta z fasoli jest jedwabiście gładka, a dość pikantna i świeża salsa dodaje potrawie dodatkowego kolorytu i smaku. Sprawdźcie ten przepis!
1. Przygotujcie pastę – w blenderze zmiksujcie fasolę (odsączoną), pietruszkę, trochę tabasco, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz i oliwę. W razie potrzeby, dodajcie trochę wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
2. Przygotujcie salsę – posiekajcie wszystkie składniki (prócz kaparów, ale jeśli wolicie, je również możecie posiekać), dodajcie trochę soku z cytryny i oliwy według uznania.
3. Przygotujcie ciasto na naleśniki – roztrzepcie dwa jajka, dodajcie 3 łyżki mąki i wymieszajcie. Wlejcie tyle wina, by uzyskać płynne ciasto, dodajcie pozostałą mąkę, szczyptę soli i znów tyle wina, by uzyskać płynną naleśnikową konsystencję.
4. Usmażcie naleśniki.
5. Każdy naleśnik porządnie posmarujcie pastą, dodajcie trochę rukoli i złóżcie go na ćwiartkę.
6. Na wierzch tak przygotowanego naleśnika wyłóżcie porcję salsy.
7. Całość udekorujcie glassą balsamiczną.
Smacznego!
ciasto prezentuje się wyśmienicie z samej ciekawości tego własnie ciasta spróbuję tego przepisu
Super pomysł. Takie naleśnikowe roladki musza smakować wybornie.
Mega!
Naleśnikowe marzenie!
Fasola -zawsze! :D
Gryczane naleśniki są pyszne, robię bardzo często z różnymi dodatkami