- mieszanka sałat (rukola, endywia i radicchio)
- 1 kawałek (ok. 200 g) sera halloumi
- 4 łyżeczki konfitury z pigwy (Bonne Maman)*
- gałązka świeżego rozmarynu
- pieprz
- 6 suszonych fig ekologicznych
- dwie małe garście orzechów nerkowca
- calvados
- oliwa extra vergine
- trochę soku z cytryny
- pół łyżeczki miodu gryczanego
Swego czasu miałem okazję wypróbować figi w zalewie koniakowej (made by Spiżarnia).
Zainspirowały mnie one do stworzenia własnej wersji tego specjału i podania go z sałatką. Jednocześnie, po głowie chodziło mi przygotowanie sera halloumi (zamiast niego można użyć innego, dowolnego półtwardego sera), duszonego w piekarniku ze słodką konfiturą. W końcu obydwa pomysły spotkały się w jednym daniu. Efekt okazał się znakomity.
1. Suszone figi włóżcie do miseczki, zalejcie calvadosem i wodą (w proporcji 1/3 calvadosu i 2/3 wody) i wstawcie na noc do lodówki.
2. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 190 stopni.
3. W tym czasie, przygotujcie dwa arkusze papieru do gotowania (tu: Saga). Małe miski wyłóżcie papierem, tworząc otwarte ‘kieszonki’.
4. Pokrójcie ser na podłużne paski.
5. Do środka kieszonek z papieru włóżcie po pół porcji sera, dodajcie po dwie łyżeczki konfitury, trochę rozmarynu i pieprzu.
6. Zbierzcie razem krawędzie papierowego zawiniątka, lekko skręćcie u góry i zwiążcie sznurkiem, tworząc szczelne paczuszki.
7. Włóżcie pakunki do piekarnika i pieczcie ok. 20 minut.
8. W tym czasie przygotujcie mieszankę sałat z rukoli, endywii i radicchio. Wykorzystałem tu sałaty o ostrzejszym, gorzkawym smaku, żeby dobrze kontrastowały ze słodkim smakiem fig i konfitury z pigwy.
9. Przygotujcie dressing z oliwy, soku z cytryny i miodu, zalejcie mieszankę sałat i wymieszajcie.
10. Na talerzach rozłóżcie porcje sałat, na liściach rozłóżcie po trzy rozerwane figi (które w wyniku moczenia w zalewie staną się idealnie miękkie i wspaniale wchłoną smak alkoholu) oraz posypcie wszystko małą garścią orzechów nerkowca.
11. Na tak przygotowaną sałatkę przełóżcie upieczony ser.
*Konfitura z krojonej pigwy (Bonne Maman), 370 g. Skład: cukier, krojona pigwa, cukier trzcinowy, koncentrat soku cytrynowego, pektyna owocowa. Sporządzona z 35 g owoców na 100 g produktu. Łączna zawartość cukru: 60 g na 100 g produktu.
Pycha