• mieszanka sałat (rukola, endywia i radicchio)
  • 1 kawałek (ok. 200 g) sera halloumi
  • 4 łyżeczki konfitury z pigwy (Bonne Maman)*
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • pieprz
  • 6 suszonych fig ekologicznych
  • dwie małe garście orzechów nerkowca
  • calvados
  • oliwa extra vergine
  • trochę soku z cytryny
  • pół łyżeczki miodu gryczanego

Swego czasu miałem okazję wypróbować figi w zalewie koniakowej (made by Spiżarnia).

Zainspirowały mnie one do stworzenia własnej wersji tego specjału i podania go z sałatką. Jednocześnie, po głowie chodziło mi przygotowanie sera halloumi (zamiast niego można użyć innego, dowolnego półtwardego sera), duszonego w piekarniku ze słodką konfiturą. W końcu obydwa pomysły spotkały się w jednym daniu. Efekt okazał się znakomity.

1. Suszone figi włóżcie do miseczki, zalejcie calvadosem i wodą (w proporcji 1/3 calvadosu i 2/3 wody) i wstawcie na noc do lodówki.

2. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 190 stopni.

3. W tym czasie, przygotujcie dwa arkusze papieru do gotowania (tu: Saga). Małe miski wyłóżcie papierem, tworząc otwarte ‘kieszonki’.

4. Pokrójcie ser na podłużne paski.

5. Do środka kieszonek z papieru włóżcie po pół porcji sera, dodajcie po dwie łyżeczki konfitury, trochę rozmarynu i pieprzu.

6. Zbierzcie razem krawędzie papierowego zawiniątka, lekko skręćcie u góry i zwiążcie sznurkiem, tworząc szczelne paczuszki.

7. Włóżcie pakunki do piekarnika i pieczcie ok. 20 minut.

8. W tym czasie przygotujcie mieszankę sałat z rukoli, endywii i radicchio. Wykorzystałem tu sałaty o ostrzejszym, gorzkawym smaku, żeby dobrze kontrastowały ze słodkim smakiem fig i konfitury z pigwy.

9. Przygotujcie dressing z oliwy, soku z cytryny i miodu, zalejcie mieszankę sałat i wymieszajcie.

10. Na talerzach rozłóżcie porcje sałat, na liściach rozłóżcie po trzy rozerwane figi (które w wyniku moczenia w zalewie staną się idealnie miękkie i wspaniale wchłoną smak alkoholu) oraz posypcie wszystko małą garścią orzechów nerkowca.

11. Na tak przygotowaną sałatkę przełóżcie upieczony ser.

*Konfitura z krojonej pigwy (Bonne Maman), 370 g. Skład: cukier, krojona pigwa, cukier trzcinowy, koncentrat soku cytrynowego, pektyna owocowa. Sporządzona z 35 g owoców na 100 g produktu. Łączna zawartość cukru: 60 g na 100 g produktu.