• 330 g gorzkiej czekolady do wypieków (kuwertura)
  • 1/4 szklanki nierafinowanego bio oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego z nerkowców (100% orzechów, organiczne masło Meridian)
  • 1/2 łyżki miodu
  • 2 szklanki ekspandowanego prosa (kaszy jaglanej) albo amarantusa

Czekoladowe chrupki z ekspandowanym prosem.

Prosty i szybki przepis na czekoladowe chrupki (batoniki) z masłem orzechowym, które świetnie sprawdzą się jako przekąska w dowolnych okolicznościach przyrody. Możesz przechowywać je w przewiewnym pojemniku przez kilka tygodni.

PRZEPIS:

1. W niewielkim rondlu albo w kąpieli wodnej (czyli w misce zawieszonej w garnku z wrzątkiem w taki sposób, by jej dno nie stykało się z taflą wody) rozpuść czekoladę (użyłem TAKIEJ) i olej kokosowy.

2. Dodaj miód i masło orzechowe (ZOBACZ). Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

3. Zestaw czekoladę z ognia, dodaj ekspandowane proso, wymieszaj i przełóż masę do naczynia (tu: o wymiarach 17 x 17 cm) wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównaj i ugnieć (ZOBACZ).

4. Schłodź w lodówce przez kilka godzin, po czym połam na nieregularne części. Przechowuj poza lodówką (do 3-4 tygodni).

Smacznego!

Czekolada z prosem L_04

Czekolada z prosem L_02