• 6 jajek
  • ok. 3 garści świeżego groszku cukrowego
  • 2 łyżki świeżo utartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine (opcjonalnie)

Frittata ze świeżym groszkiem cukrowym. Najlepsza na świecie!

Niebo w paszczy! ;-)

Frittata to doskonałe bezglutenowe danie. Jest sycąca, a jeśli opanujesz technikę smażenia (co nie jest trudne, wymaga tylko przećwiczenia) przyrządza się ją błyskawicznie i z niewielkiej ilości składników. Ponadto możesz urozmaicić ją dowolnymi dodatkami – ulubionymi warzywami (OPCJA 1, OPCJA 2, OPCJA 3, OPCJA 4, OPCJA 5, OPCJA 6), rybą (ZOBACZ), owocami morza (ZOBACZ) albo mięsem (ZOBACZ).

Tym razem wersja ze świeżym, chrupiącym i pysznym groszkiem cukrowym. Co tu dużo mówić, ta frittata smakuje dokładnie tak, jak wygląda. Doskonale! :-)

Frittata z groszkiem L_06

1. Wbij do miski jajka, utrzyj do nich parmezan, dodaj sól i pieprz, a całość dobrze wymieszaj trzepaczką.

2. Wlej na patelnię masę jajeczną i podsmaż, aż spód się zetnie. W trakcie smażenia nadrywaj lub podważaj lekko łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy jajecznej spływał pod spód omletu.

3. Gdy na wierzchu frittaty nie będzie już zbyt dużo płynnej masy jajecznej, poukładaj groszek, lekko go dociskając.

4. Gdy spód będzie już odpowiednio ścięty, zsuń frittatę na duży talerz, przykryj ją patelnią i odwróć na drugą stronę.

5. Smaż przez chwilę frittatę z drugiej strony, aż będzie odpowiednio ścięta.

6. Żeby wierzch z widocznym groszkiem był na górze dania, musisz przykryć patelnię talerzem i znów odwrócić.

7. Gotową frittatę możesz skropić lekko oliwą extra vergine i doprawić pieprzem.

Smacznego!

Frittata z groszkiem L_11

Frittata z groszkiem L_10