• NALEŚNIKI:
  • 2 jajka
  • 6-8 łyżek mąki gryczanej
  • ok. 1/2 butelki białego wina (tu: półsłodkie, można użyć dowolnego)
  • trochę rukoli
  • 2 puszki fasoli red kidney (Bonduelle, każda po 200 g)
  • pęczek pietruszki
  • tabasco
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz
  • glassa balsamiczna do dekoracji
  • SALSA:
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • kilka korniszonów
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 zielone chilli
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • garść świeżych listków bazylii
  • garść świeżych listków mięty
  • trochę soku z cytryny
  • oliwa extra vergine

Drugi przepis na winne naleśniki – tym razem z winem białym.

Przepis na naleśniki z czerwonym winem znajdziecie TUTAJ.

Tak przygotowana pasta z fasoli jest jedwabiście gładka, a dość pikantna i świeża salsa dodaje potrawie dodatkowego kolorytu i smaku. Sprawdźcie ten przepis!

1. Przygotujcie pastę – w blenderze zmiksujcie fasolę (odsączoną), pietruszkę, trochę tabasco, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz i oliwę. W razie potrzeby, dodajcie trochę wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.

2. Przygotujcie salsę – posiekajcie wszystkie składniki (prócz kaparów, ale jeśli wolicie, je również możecie posiekać), dodajcie trochę soku z cytryny i oliwy według uznania.

3. Przygotujcie ciasto na naleśniki – roztrzepcie dwa jajka, dodajcie 3 łyżki mąki i wymieszajcie. Wlejcie tyle wina, by uzyskać płynne ciasto, dodajcie pozostałą mąkę, szczyptę soli i znów tyle wina, by uzyskać płynną naleśnikową konsystencję.

4. Usmażcie naleśniki.

5. Każdy naleśnik porządnie posmarujcie pastą, dodajcie trochę rukoli i złóżcie go na ćwiartkę.

6. Na wierzch tak przygotowanego naleśnika wyłóżcie porcję salsy.

7. Całość udekorujcie glassą balsamiczną.

Smacznego!