• 125 g mąki pszennej (typ 00)
  • 125 g mąki migdałowej
  • 100 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 2,5 łyżki cukru palmowego (albo dark muscovado)
  • ok. 15 dużych renklod
  • sól

Pyszny, przygotowany nieco nietypowo, placek z mąki migdałowej z renklodami.

Do przygotowania tego placka wykorzystałem przepis na tę oto focaccię z wiśniami. To dlatego w cieście znalazła się oliwa i stosunkowo niewiele cukru. Dodatek mąki migdałowej sprawił, że placek wyrósł mniej wyraźnie niż w przypadku użycia wyłącznie mąki pszennej; dzięki renklodom jest soczysty i pyszny oczywiście. Polecam!

1. W małej miseczce wymieszajcie wodę z drożdżami i 2 łyżkami cukru. Dodajcie szczyptę soli oraz oliwę.

2. Z wymieszanych dwóch rodzajów mąki uformujcie kopczyk, wlejcie do środka wodę z drożdżami i wymieszajcie.

3. Zagniatajcie ciasto przez ok. kwadrans, następnie przełóżcie je do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę. Do wyrobienia ciasta można użyć także maszyny do chleba (program pizza – u mnie trwa 50 minut).

4. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 stopni, wydrylujcie renklody i pokrójcie je na mniejsze kawałki. Naczynie do zapiekania wyłóżcie papierem do pieczenia. Na papier wlejcie niewielką ilość oliwy i rozsmarujcie ją po całej powierzchni.

5. Ciasto podzielcie na dwie połowy. Połówkę rozwałkujcie (lub po prostu rozciągnijcie w palcach) na placek odpowiedniej wielkości i wyłóżcie nim dno naczynia do zapiekania, w razie potrzeby delikatnie rozciągając ciasto, żeby dokładnie zmieściło się w naczyniu. Uważajcie, by nie przedziurawić ciasta.

6. Na ciasto wyłóżcie większość renklod.

7. Drugą połowę ciasta rozwałkujcie (lub rozciągnijcie na placek tej samej wielkości) i przykryjcie nim ciasto wraz z renklodami w naczyniu.

8. Połączcie brzegi ciasta, a na wierzchu ułóżcie kilka większych kawałków renklod, lekko wgniatając je w placek – ostrożnie, by nie przedziurawić ciasta.

9. Wierzch placka skropcie oliwą i posypcie połową łyżki cukru.

10. Wstawcie placek do piekarnika na ok. 30-35 minut, aż ciasto ładnie zbrązowieje.

Smacznego!

Placek z renklodami L_01

Placek z renklodami L_05