• 1 jajko
  • ok. 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pęczek świeżych listków mięty
  • sól, pieprz
  • 400 g chudego twarogu
  • świeże zioła (bazylia, mięta, oregano, koperek)
  • 150 g naturalnego jogurtu

Intensywnie zielone, miętowe naleśniki z twarogowym nadzieniem oraz dodatkiem mnóstwa świeżych ziół.

Zielony kolor placków czy naleśników najłatwiej uzyskać dzięki dodatkowi zmiksowanych ziół. A skoro zioła w naleśniku, to również w nadzieniu. Przygotowanie takiej pasty twarogowej (która doskonale sprawdzi się również do kanapek czy grzanek) trwa dosłownie chwilę, co jeszcze bardziej podważa sens kupowania gotowych „ziołowych” serków w sklepach.

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na 4 naleśniki.

1. W malakserze wymieszajcie ser, posiekane zioła, pieprz, sól oraz jogurt. Można to oczywiście zrobić ręcznie, ale masa wymieszana w maszynie będzie gładsza i bardziej jednolita.

2. W blenderze zmiksujcie pęczek mięty z niewielką ilością wody mineralnej.

3. Wymieszajcie jajko, mąkę, sól i zmiksowaną miętę. W razie potrzeby dodajcie trochę wody i/lub mąki.

4. Usmażcie naleśniki.

5. Wyłóżcie masę serową na połowę naleśnika i złóżcie go na pół.

Smacznego!

Naleśniki miętowe L_03

Pasta twarogowa L_04