• 2 małe dynie Butternut
  • 2 czerwone cebule
  • kawałek imbiru
  • garść rodzynek
  • ocet balsamiczny
  • suszona wędzona papryka
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

To bardzo prosty, a przy okazji jeden z najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie pieczonej dyni.

Postarajcie się o dynię Butternut, która do tego celu nada się najlepiej (można zjeść ją ze skórą, która jest idealnie miękka). Dzięki wstępnemu pieczeniu w piekarniku, dynia staje się odpowiednio miękka i aromatyczna, a farsz z cebuli, rodzynek i imbiru doskonale do niej pasuje.

1. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni.

2. Dynie przekrójcie wzdłuż na pół, wydrążcie łyżką gniazda nasienne i lekko je ponacinajcie, tworząc coś na kształt kratki na powierzchni dyni pozbawionej skóry.

3. Połóżcie połówki na blasze, na wierzchu każdej rozłóżcie odrobinę masła oraz posypcie je szczyptą soli i pieprzu. Podczas pieczenia masło wniknie w nacięcia i doda dyni dodatkowego aromatu.

4. Pieczcie dynie na górnym poziomie piekarnika przez ok. godzinę.

5. W tym czasie obierzcie imbir ze skórki i posiekajcie go w słupki; cebulę pokrójcie w półtalarki.

6. Cebulę i imbir duście na patelni, aż staną się miękkie, razem z łyżeczką suszonej wędzonej papryki, szczyptą soli i sporą szczyptą zmielonego lub utartego ziela angielskiego.

7. Pod koniec duszenia, wlejcie trochę octu balsamicznego i zredukujcie go, mieszając. Dodajcie rodzynki, pieprz do smaku, wymieszajcie i zestawcie patelnię z ognia.

8. Po godzinie wyciągnijcie dynie z pieca – będą ładnie podpieczone. Dynie nadziejcie podduszoną cebulą z imbirem i rodzynkami. Jeśli cały farsz nie zmieści się w dyni, resztę rozłóżcie na jej powierzchni.

9. Zapiekajcie połówki w piekarniku jeszcze przez ok. 20 minut i podawajcie.

Smacznego!

Butternut z cebulą L_01

Butternut z cebulą L_05