- 2 małe dynie Butternut
- 2 czerwone cebule
- kawałek imbiru
- garść rodzynek
- ocet balsamiczny
- suszona wędzona papryka
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
To bardzo prosty, a przy okazji jeden z najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie pieczonej dyni.
Postarajcie się o dynię Butternut, która do tego celu nada się najlepiej (można zjeść ją ze skórą, która jest idealnie miękka). Dzięki wstępnemu pieczeniu w piekarniku, dynia staje się odpowiednio miękka i aromatyczna, a farsz z cebuli, rodzynek i imbiru doskonale do niej pasuje.
1. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni.
2. Dynie przekrójcie wzdłuż na pół, wydrążcie łyżką gniazda nasienne i lekko je ponacinajcie, tworząc coś na kształt kratki na powierzchni dyni pozbawionej skóry.
3. Połóżcie połówki na blasze, na wierzchu każdej rozłóżcie odrobinę masła oraz posypcie je szczyptą soli i pieprzu. Podczas pieczenia masło wniknie w nacięcia i doda dyni dodatkowego aromatu.
4. Pieczcie dynie na górnym poziomie piekarnika przez ok. godzinę.
5. W tym czasie obierzcie imbir ze skórki i posiekajcie go w słupki; cebulę pokrójcie w półtalarki.
6. Cebulę i imbir duście na patelni, aż staną się miękkie, razem z łyżeczką suszonej wędzonej papryki, szczyptą soli i sporą szczyptą zmielonego lub utartego ziela angielskiego.
7. Pod koniec duszenia, wlejcie trochę octu balsamicznego i zredukujcie go, mieszając. Dodajcie rodzynki, pieprz do smaku, wymieszajcie i zestawcie patelnię z ognia.
8. Po godzinie wyciągnijcie dynie z pieca – będą ładnie podpieczone. Dynie nadziejcie podduszoną cebulą z imbirem i rodzynkami. Jeśli cały farsz nie zmieści się w dyni, resztę rozłóżcie na jej powierzchni.
9. Zapiekajcie połówki w piekarniku jeszcze przez ok. 20 minut i podawajcie.
Smacznego!
Są piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Aż szkoda zjadać:)
Ale to musi być genialne, uwielbiam czerwoną cebulę
Przepiękne. Udało mi się upolować butternuta, jutro biorę się za przepis :))
Przez Ciebie zaczęłam odwiedzać Gospodarstwo Majlertów, chociaż wcale nie mam po drodze… Super dynie
Mniam!
Czerwona cebula na słodko i rodzynki – super smak
Ach, robiłam dynię z tego przepisu w zeszłym roku, pycha. Dobrze, że przy okazji publikacji nowego przepisu na dynię przypomniałeś i ten. Cebula, rodzynki i naturalnie słodka dynia piżmowa to świetny zestaw. Pozdrawiam i życzę kolejnych dyniowych inspiracji.
Jeść! :D
Perfekcyjny zestaw, brakuje tylko butternutów, ale co się odwlecze to nie uciecze