• OMLETY:
  • 2 gęsie jaja (lub 4-6 kurzych w zależności od wielkości)
  • 2 łyżki surowego kakao (tu: Surovital)
  • olej kokosowy (lub masło) do smażenia
  • SALSA:
  • 250 g truskawek (lub więcej, wedle uznania)
  • chlust octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól
  • mała garść listków mięty
  • laska wanilii

Omlet kakaowy z waniliową salsą z truskawek, mięty i pieprzu.

To o tyle specyficzny deser (albo śniadanie), że przeznaczony przede wszystkim dla miłośników prawdziwego gorzkiego kakao i przeciwników stosowania cukru:-)

Kakao odpowiada tu bowiem nie tylko za kolor, ale jest również wyraźnie wyczuwalne w smaku omletu.

Z kolei do truskawkowej salsy nie dodaję cukru ani żadnego innego dosładzacza.

Oczywiście, jeśli wolisz, możesz dodać do truskawek cukier/miód/stewię (wybierz to, co lubisz). Możesz dosłodzić również sam omlet.

Użyłem jaj gęsich, ale – jak zawsze – możesz bez problemu zastąpić je jajami kurzymi.

 

 

Omlet salsa z truskawek L_04

Omlet salsa z truskawek L_05

PRZEPIS:

  1. Pokrój truskawki na niewielkie kawałki i przełóż do miski (ZOBACZ). Dodaj posiekaną miętę, chlust octu balsamicznego oraz ziarenka wyskrobane czubkiem noża z jednej laski wanilii (ZOBACZ). Wymieszaj i odstaw.
  2. W dwóch miskach roztrzep po jednym jajku. Dodaj sól i kakao (1 łyżka na porcję) i dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego i wlej masę jajeczną. Smaż omlet, aż wierzch zacznie się ścinać i przy pomocy łopatki zwiń go dwa razy. Przełóż na talerz.
  4. W ten sam sposób usmaż drugi omlet.
  5. Omlety podawaj z salsą truskawkową.

Smacznego!

Omlet salsa z truskawek L_02

Omlet salsa z truskawek L_03