• 4 jajka
  • nierafinowany olej kokosowy do smażenia (tu: Kokonati)
  • 1 łyżka tahini
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 pęczka kolendry
  • kawałek imbiru
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1-2 limonki
  • 1 czerwona marchew
  • 1 czarna marchew
  • 1 cukinia
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • sól
  • pieprz
  • trochę czarnego sezamu
  • 200 g małych rydzów

Omlet ze smażonymi rydzami, sałatką z jesiennych warzyw i aromatycznym dressingiem z tahini.

Tak przyrządzony omlet doskonale komponuje się z właśnie taką sałatką oraz zawsze świetnymi rydzami z patelni.

Omlet przygotowuję tu w nieco inny sposób. Kluczem do sukcesu jest bardzo mocno rozgrzana patelnia oraz spora ilość tłuszczu. Idealnie sprawdza się w tym przepisie nierafinowany olej kokosowy, który nadaje jajkom delikatnie kokosowego posmaku, dobrze współgrającego z sosem tahini.

Pod wpływem gorącego tłuszczu jajka błyskawicznie się ścinają i charakterystycznie rumienią na krawędziach – taki omlet (który tak naprawdę przypomina trochę jajka sadzone) naprawdę smakuje inaczej. Zależało mi na tym, by żółtko utworzyło odrębny wzór na powierzchni białka omletu, dlatego nie wymieszałem jajek w miseczce, tylko rozciąłem żółtka już na patelni. Dzięki temu omlet wygląda ciekawiej.

Przygotowany w opisany niżej sposób sos na bazie tahini możesz wykorzystać w innych sałatkach, ale szczególnie dobrze pasuje on do dań z surowych warzyw – takich jak marchew, cukinia czy rzodkiewka, które nie wydzielają wiele soku. W rezultacie sos nie jest rozcieńczony, zachowuje pełnię smaku i znakomicie łączy wszystkie składniki sałatki.

Całość wieńczą rydze – usmażone najprościej jak się da. Tu również użyłem oleju kokosowego, w ten sposób zachowana zostaje spójność smaku. W razie potrzeby rydze możesz zastąpić kurkami, boczniakami, a nawet małymi, ładnymi pieczarkami.

Wypróbuj to proste danie, a zaręczam, że będziesz zachwycona /-y.

Omlet z rydzami L_04

Omlet z rydzami L_12

PRZEPIS:

  1. Do miski wrzuć łyżkę tahini i wlej sok z jednej lub dwóch limonek. Płynu powinno być tyle, by po wymieszaniu uzyskać gładki, płynny sos.
  2. Do sosu dodaj posiekaną papryczkę chilli (z pestkami, ale jeśli wolisz możesz je również usunąć), starty na tarce imbir, drobno posiekane łodyżki kolendry, rozgniecione w moździerzu suszoną kolendrę i kmin oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
  3. Do sosu dodaj posiekane na plasterki rzodkiewki oraz zwykłą marchew i cukinię, pokrojone obieraczką do warzyw w cienkie długie paski. Czarna marchew trochę farbuje (choć nie tak mocno, jak burak), więc paski czarnej marchwi dodaj do sałatki na sam koniec. Dodaj grubo posiekane listki kolendry i wymieszaj.
  4. Dokładnie oczyść rydze. Rozgrzej patelnię i wrzuć olej kokosowy. Usmaż grzyby, aż się zezłocą; podczas smażenia dopraw je pieprzem. Sól dodaj na sam koniec.
  5. W tym czasie przygotuj omlety. Wbij dwa jajka do miseczki. Na bardzo rozgrzaną patelnię dodaj olej kokosowy, a następnie wlej jajka. Podsmaż przez chwilę, po czym widelcem rozetnij żółtka, pozwalając im się rozpłynąć. Dopraw solą i pieprzem. Gdy spód omletu będzie zrumieniony, odwróć go na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Omlet możesz odwrócić łopatką albo przy pomocy talerza.
  6. W ten sam sposób usmaż drugi omlet. Możesz również usmażyć dwa omlety równocześnie.
  7. Przełóż omlet na talerz. Dodaj porcję sałatki oraz grzybów. Całość posyp czarnym sezamem.

Smacznego!

Omlet z rydzami L_07

Omlet z rydzami L_05

Omlet z rydzami L_08

Omlet z rydzami L_09