Omlet z wędzonym łososiem i szczypiorkiem.

Omlet z wędzonym łososiem i szczypiorkiem – szybki, sycący, idealny na zimę. Puszysty i bez mąki.

Do tego rodzaju omletu można użyć również kilku plastrów surowego filetu, ale wędzony łosoś nadaje daniu świetnego, wyrazistego smaku. Używam filetu, od którego odcinam skórę (ZOBACZ), a następnie kroję w plastry (od grubszej strony filetu).

Sposób przygotowania tego omletu przypomina przepisy na frittatę – z tą różnicą, że tu w składzie nie ma parmezanu.

Omlet z wędzonym łososiem

Omlet z wędzonym łososiem

Omlet z wędzonym łososiem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 5 jajek
  • ok. 100-120 g wędzonego łososia
  • garść posiekanego szczypiorku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżeczka kurkumy świeżej (startej) lub mielonej
  • sól
  • pieprz
  • masło (albo nierafinowany olej kokosowy)

Omlet z wędzonym łososiem – PRZEPIS:

  1. W misce roztrzep jajka. Dodaj tymianek, kurkumę, sól, pieprz i szczypiorek. Wymieszaj całość. Uważaj z solą, ponieważ ryba już jest słona.
  2. Na gorącą patelnię wrzuć trochę masła i ułóż na niej plastry łososia.
  3. Podsmaż rybę przez kilkanaście sekund, a następnie wlej na patelnię masę jajeczną.
  4. Smaż omlet, podhaczając jego krawędzie i wlewając jajka z wierzchu pod spód omletu. Smaż, aż spód będzie ścięty, a na wierzchu omletu pozostanie niewiele surowego jajka.
  5. Zsuń omlet na talerz, przykryj patelnią i obróć. Smaż, aż druga strona ładnie się zetnie.

Smacznego!

Omlet z wędzonym łososiem

Omlet z wędzonym łososiem