Omlet z wędzonym łososiem i szczypiorkiem.
Omlet z wędzonym łososiem i szczypiorkiem – szybki, sycący, idealny na zimę. Puszysty i bez mąki.
Do tego rodzaju omletu można użyć również kilku plastrów surowego filetu, ale wędzony łosoś nadaje daniu świetnego, wyrazistego smaku. Używam filetu, od którego odcinam skórę (ZOBACZ), a następnie kroję w plastry (od grubszej strony filetu).
Sposób przygotowania tego omletu przypomina przepisy na frittatę – z tą różnicą, że tu w składzie nie ma parmezanu.
Omlet z wędzonym łososiem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 5 jajek
- ok. 100-120 g wędzonego łososia
- garść posiekanego szczypiorku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- łyżeczka kurkumy świeżej (startej) lub mielonej
- sól
- pieprz
- masło (albo nierafinowany olej kokosowy)
Omlet z wędzonym łososiem – PRZEPIS:
- W misce roztrzep jajka. Dodaj tymianek, kurkumę, sól, pieprz i szczypiorek. Wymieszaj całość. Uważaj z solą, ponieważ ryba już jest słona.
- Na gorącą patelnię wrzuć trochę masła i ułóż na niej plastry łososia.
- Podsmaż rybę przez kilkanaście sekund, a następnie wlej na patelnię masę jajeczną.
- Smaż omlet, podhaczając jego krawędzie i wlewając jajka z wierzchu pod spód omletu. Smaż, aż spód będzie ścięty, a na wierzchu omletu pozostanie niewiele surowego jajka.
- Zsuń omlet na talerz, przykryj patelnią i obróć. Smaż, aż druga strona ładnie się zetnie.
Smacznego!
Taki omlet to rozumiem :) Sprawdzi się inna wędzona ryba?
Oczywiście, każda:-)
No to jestem w domu :) działam!
Zdjęcia piękne, przepisy ciekawe, ale błagam… „omletu”… „filetu”…
http://odmiana.net/odmiana-przez-przypadki-rzeczownika-omlet
Błagasz o co?
Był dziś na kolację, dobry przepis :D
Właśnie jem. Miodzio.