• 2 kalafiory (tu: żółty i fioletowy)
  • ok. 150 g owczego twarogu
  • 4-5 łyżeczek jogurtu greckiego pełnotłustego
  • garść nerkowców (tu: wędzone)
  • garść pistacji
  • dwie łyżeczki różowego pieprzu
  • garść mięty czekoladowej (albo innego gatunku)
  • 200 g bobu w strąkach (co po wyłuskaniu daje ok. 50 g młodego bobu)
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

Owczy twaróg, pieczony kalafior, młody bób, wędzone nerkowce, pistacje i różowy pieprz.

Głównym bohaterem jest tu kolorowy kalafior – intensywnie żółte i filetowe różyczki prezentują się bardzo atrakcyjnie, dlatego kiedy takie kalafiory pojawiają się na targu, warto się na nie skusić.

Możesz ugotować kalafior na parze, ale moim zdaniem najsmaczniejszy jest oczywiście pieczony – przyrządzony w taki sposób nabiera pełni smaku.

Użyłem świeżo wyłuskanego, bardzo młodego bobu o ziarenkach wielkości zielonego groszku (na początku sezonu, w czerwcu, był dostępny w gospodarstwie Majlertów). Sprawdzi się też standardowy, dojrzały świeży bób albo świeży zielony groszek.

Grecki owczy twaróg możesz kupić pod Halą Mirowską – ZOBACZ.

Pieczony kalafior L_07

Pieczony kalafior L_04

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Podziel kalafiory na różyczki, większe różyczki podziel na mniejsze cząstki. Opłucz i osusz, po czym przełóż tak podzielony kalafior do dużej miski, wlej oliwę, dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
  3. Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim różyczki kalafiora. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut (ZOBACZ).
  4. W tym czasie rozetrzyj owczy twaróg z jogurtem, aż uzyskasz kremową, łatwą do rozsmarowania pastę.
  5. Na gorącej suchej patelni podpraż pieprz. Jeśli nie masz domowej wędzarki ani wędzonych nerkowców (ZOBACZ) upraż też nerkowce. Pieprz praż do momentu, aż uwolni wyraźny aromat, a kulki ściemnieją.
  6. W tym samym czasie blanszuj we wrzątku wyłuskany młody bób (1 minuta).
  7. W małej miseczce wymieszaj uprażony pieprz, grubo posiekane nerkowce, pistacje oraz ostudzony i osuszony bób (ZOBACZ).
  8. Na każdym talerzu rozsmaruj porcję sera. Na nim ułóż różyczki kalafiora i dodaj szczodrą porcję ‚posypki’. Całość dopełnij listkami mięty i odrobiną oliwy extra vergine.

Pieczony kalafior L_02

Pieczony kalafior L_06

Pieczony kalafior L_01