• 100 g płatków owsianych bezglutenowych (tu: Provena)
  • 2 pomarańcze, 1 jabłko
  • ok. 300 g jagód (mogą być mrożone)
  • szklanka mleka kokosowego (lub więcej)
  • garść dowolnych orzechów
  • ekspandowany amarantus lub wiórki kokosowe
  • opcjonalnie: nasiona konopi (-> wartościowe białko roślinne)

Owsianka w 5 minut – bez gotowania.

Jeżeli w tygodniu czas przygotowania śniadania musisz ograniczyć do minimum, owsianka bez gotowania sprawdzi się doskonale.

To przepis dla tych, którym rano zawsze brakuje czasu. Na wszystko;-)

Dzisiejsza owsianka to zimowa wersja błyskawicznego śniadania, które wystarczy zrobić wieczorem, wstawić do lodówki, a rano lekko zamieszać i gotowe.

Sprawdź też INNE PRZEPISY NA OWSIANKI

Owsianka L_04

PRZEPIS:

1. Owoce umyj. Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w plastry.

2. Wsyp do miski płatki owsiane (po 50 g na porcję), wlej mleko (ok. pół szklanki na porcję), dodaj pokrojone w plastry jabłko i pomarańcze oraz orzechy. Posyp ekspandowanym amarantusem lub wiórkami kokosowymi.

3. Wstaw na noc do lodówki. Rano lekko wymieszaj i śniadanie gotowe (jeśli chcesz szybko ‚podgrzać’ owsiankę, dolej nieco wrzątku).

Owsianka L_01

Blood orange L_01

Owsianka L_02