- 230 g posiekanego zimnego masła
- 230 g cukru kokosowego (palmowego)
- 5 g soli
- średnie jajko (ok. 60 g - waga bez skorupki)
- 3 g sody oczyszczonej
- 175 g mąki kasztanowej
- 175 g mąki ryżowej
- 50 g gorzkiej lub ciemnej czekolady (nie mniej niż 60% kakao, tu: Raw Cocoa cappuccino) drobno posiekanej
Kruche ciastka maślane z czekoladą wg przepisu cukiernika z bezglutenowej paryskiej pâtisserie.
Poniższy przepis na ciastka maślane, czyli słynny francuski słodki klasyk dostałem od Sebastien’a Lenglet – głównego cukiernika (Chef Pâtissier) zrecenzowanej tu jakiś czas temu paryskiej bezglutenowej cukierni Gâté (RECENZJA). Co Sebastien myśli o mojej wersji ciastek możesz przeczytać TUTAJ. Ciastka z Gâté przypominają bretońskie kruche ciasteczka (Palets Bretons).
W przepisie od Sebastiena zmieniłem kilka elementów:
– zamiast mąki ryżowej z niewielkim dodatkiem kukurydzianej użyłem w równych proporcjach włoskiej mąki kasztanowej oraz tajskiej ryżowej,
– ilość cukru zmniejszyłem z 330 g do 230 g, a zamiast trzcinowego (z oryginalnego przepisu) użyłem nierafinowanego cukru kokosowego (odparowanego nektaru palmy kokosowej),
– ilość posiekanej czekolady zmniejszyłem ze 100 g do 50 g (tyle moim zdaniem wystarczy, ale bez problemu można dodać jej więcej).
Moje ciastka są ciemniejsze niż te z Gâté za sprawą mąki kasztanowej i cukru kokosowego, który ma naturalnie karmelową barwę.
Ciastka z mniejszą ilością cukru i tak są bardzo słodkie, dlatego w kolejnej wersji planuję dać go ok. 1/3 z pierwotnej receptury (na nasze potrzeby 120-130 g wystarczyłoby tu aż nadto).
Ciasto wyrabia się łatwo, masa jest bardzo plastyczna i elastyczna, bez trudu daje się formować. Ciastka formowałem przy użyciu ausztachera o średnicy 9 cm, na jedno ciastko przyjmując 80 g ciasta. Jeśli używasz foremki o średnicy 5 cm, na ciastko najlepiej przyjąć 50 g.
Z podanych proporcji otrzymasz 11 dużych ciastek o średnicy 9 cm.
Ciastka maślane – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- W mikserze albo ręcznie wymieszaj posiekane masło, cukier i sól (w KitchenAid – prędkość na poziomie 2). Następnie stopniowo dodaj do masy roztrzepane jajko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (na początek prędkość 2, po chwili zwiększona do 4).
- Mąkę kasztanową (i w razie potrzeby ryżową) przesiej przez sito, po czym dodaj do dzieży razem z sodą oczyszczoną i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach (1 lub max. 2 poziom).
- Kiedy ciasto ładnie się wyrobi zatrzymaj mikser, dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj do momentu, aż czekolada dobrze połączy się z ciastem. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne jak plastelina.
- Formuj ciastka ręcznie albo z użyciem foremek (ZOBACZ). Jeśli nie chcesz używać foremek, formuj w dłoniach kulki, rozpłaszczaj je nadając im kształt mniej lub bardziej regularnych kółek i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli używasz ausztachera, w zależności od średnicy wkładaj do metalowej obręczy 50 g lub 80 g ciasta, ugnieć, wyrównaj i kolejno układaj na blasze. Zachowaj odstępy pomiędzy ciastkami, ponieważ w piekarniku mogą nieznacznie zwiększyć objętość i skleić się z sąsiadami;-)
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 8-10 minut (u mnie 4 minuty grzanie góra-dół, a później tylko grzanie od góry). Upieczone wyglądają tak: ZOBACZ.
- Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciastka do pełnego ostygnięcia. Ciastka maślane tuż po wyjęciu z piekarnika są całkiem miękkie – nie ruszaj ich, pozwól im ostygnąć. Najlepiej odczekaj przynajmniej godzinę, po czym przełóż je na kratkę, by całkiem wystygły.
Ciastka są pyszne – najbardziej kruche i chrupkie na krańcach oraz lekko ciągnące i bardziej miękkie w środku. Bardzo maślane, słodkie, z posmakiem solonego karmelu – kilka gramów różowej soli himalajskiej potrafi zdziałać cuda :-)
Sprawdź też:
Oszaleję;) Za dużo tych wszystkich słodkich cudowności!
Te ciastka to absolutny must do, musisz przetestować! :D
Wyglądają pysznie. Konkretne ciacha :).
Jednym można się najeść na długo:-)
Uwielbiam wszelkie francuskie kruche maślane ciastka. Takie prawdziwe, z najlepszych składników i masłem oczywiście:). Twoje mają mega skład, więc na pewno przetestuję, bo wyglądają cudownie:) Paryską cukiernię glutenfree też chciałabym kiedyś odwiedzić!
Upieczone :D smaku nie da się opisać, jest obłędnie zniewalający :D wszystko idealnie wyważone, nie można przestać jeść. Ratunku!!!!!
:-) bardzo się cieszę, że tak uważasz. PS. Schowaj ciacha i jedz po jednym dziennie;-)
Mam wszystkie potrzebne składniki. Jutro pieczenie:)
Smacznego!
Ciasteczka są boskie, choć mi wyszły wizualnie zupełnie inne :) wycinałam grube kółeczka foremką do ciastek i podczas pieczenia bardzo mi się rozrosły(rozlały) ale to nie szkodzi. Zmniejszyłam ilość cukru do 150 g, ale za to oprócz czekolady dodałam kilka posiekanych krówek ciągutek, efekt – najlepsze ciastka jakie jadłam :)
Może masło było zbyt ciepłe? Tak czy owak, cieszę się, że smakowały:-)
Pięknie się prezentują i zapewne też świetnie smakują, na walentynki będę piec
Przepis super, tylko powiedz jaką mąką można zastąpić mąkę kasztanową? Chce upiec te ciacha na tłusty czwartek a w zapasie jedynie mąka kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana i wszelkie orzechy, więc moze zmielone orzechy się nadadzą? Proszę o poradę :D
Ryżowa i kukurydziana sprawdzą się bardzo dobrze (270 g ryżowej, 80 g kukurydzianej). Możesz też zastąpić część albo całą kukurydzianą np. zmielonymi orzechami.
Chciałabym upiec te ciastka z okazji walentynek, ale mój mąż nie może jeść cukru. Czy można zastąpić cukier ksylitolem bez szkody dla przepisu? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?
Ksylitol może mieć działanie przeczyszczające, a tu cukru jest ponad 200 g, więc byłbym ostrożny. Chyba, że jest gwarancja, że nie zje więcej niż 1 ciastko dziennie:-) Lepiej spróbować nawet ze stewią w proszku (chociaż zasadniczo jej nie polecam i sam używam tylko w liściach, o czym pisałem tutaj https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/co-jesc-co-kupic-jak-wybrac-dobry-produkt/). Można byłoby też spróbować posłodzić ciastka daktylami, wcześniej zmiksowanymi albo porwanymi na kawałki (druga opcja tylko jeśli będziesz używać daktyli Medjool albo irańskich). Z dodatkiem daktyli ciastka byłyby ciemniejsze, ale poza tym wydaje się, że powinny się udać.
Daktyle to super pomysł – dziękuję! :)
Mam nadzieję, że dobrze zastąpią cukier:-) daj znać jak wyszło!
Na pewno podzielę się wrażeniami! A jakieś podpowiedzi, ile tych daktyli wypadałoby dodać? Kiepsko jeszcze radzę sobie z eksperymentowaniem w kuchni. :)
Dałbym tyle samo ile jest w przepisie cukru, czyli ok. 200 g, ewentualnie w razie potrzeby możesz nieco zwiększyć ilość mąki, np. do 400 g, ale tylko wtedy jeśli ciasto wyszłoby zbyt klejące.
Mistrzowskie ciacha, dziewczyna będzie mnie jeszcze bardziej kochać ;)
Są mega, piekłam wiele razy :D
Wlaśnie robię, ale chyba coś nie tak, bo masa strasznie miękka, nie da się nic uformować :( dałam wcześniej na balkon, żeby ciasto się schłodziło, ale to dużo nie dało….
Może masło było zbyt miękkie i za ciepłe? Przepis Sebastiena jest raczej prosty, choć wymaga nieco staranności i uwagi. Ciasta nie można wyrabiać zbyt długo, by nadmiernie się nie ogrzało.
Bozeeeee te ciasteczka sa pyszne!!!!!!! Idealne polaczenie skladnikow!! Dziekuje za umilenie wieczoru :)
Bardzo proszę:-)
To najlepsze maślane ciastka jakie jadłam w życiu!!!!!!!!!!!
A czy żytnia (typ 2000) z owsianą albo ryżową lub opcja tylko owsiano-ryżowa się nada? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Pozdrawiam
Tak. Proporcje mogą pozostać te same albo na przykład: 200 g owsianej, 150 g ryżowej.
Te ciastka tryskają zdrowiem :-)