- 100 g płatków owsianych bezglutenowych (tu: Provena)
- 2 pomarańcze, 1 jabłko
- ok. 300 g jagód (mogą być mrożone)
- szklanka mleka kokosowego (lub więcej)
- garść dowolnych orzechów
- ekspandowany amarantus lub wiórki kokosowe
- opcjonalnie: nasiona konopi (-> wartościowe białko roślinne)
Owsianka w 5 minut – bez gotowania.
Jeżeli w tygodniu czas przygotowania śniadania musisz ograniczyć do minimum, owsianka bez gotowania sprawdzi się doskonale.
To przepis dla tych, którym rano zawsze brakuje czasu. Na wszystko;-)
Dzisiejsza owsianka to zimowa wersja błyskawicznego śniadania, które wystarczy zrobić wieczorem, wstawić do lodówki, a rano lekko zamieszać i gotowe.
Sprawdź też INNE PRZEPISY NA OWSIANKI
PRZEPIS:
1. Owoce umyj. Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w plastry.
2. Wsyp do miski płatki owsiane (po 50 g na porcję), wlej mleko (ok. pół szklanki na porcję), dodaj pokrojone w plastry jabłko i pomarańcze oraz orzechy. Posyp ekspandowanym amarantusem lub wiórkami kokosowymi.
3. Wstaw na noc do lodówki. Rano lekko wymieszaj i śniadanie gotowe (jeśli chcesz szybko ‚podgrzać’ owsiankę, dolej nieco wrzątku).
Mam pomarańcze i konfiturę jagodowa domowej roboty, więc jutro sobie taka zrobię :)
Najlepsze śniadanie
Och jakie pyszności. Uwielbiam owsianki i jem je przez cały rok, nie tylko zimą