• 1 szklanka płatków owsianych (ok. 200 g)
  • 250 g borówek
  • 4 figi
  • 75 g orzechów (tu: pecan, laskowe, nerkowce)
  • 1 łyżka surowego kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady (tu: 80%, bez mleka)
  • 2 łyżki nierafinowanego organicznego oleju kokosowego + olej do natłuszczenia formy
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czystej sproszkowanej wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka (200 ml) wrzącej wody

Owsianka korzenna zapiekana z figami, borówkami i gorzką czekoladą.

Bazę tej owsianki stanowią bezglutenowe płatki owsiane. W porównaniu ze zwykłymi płatkami owsianymi (bez bezglutenowego certyfikatu) te są wyraźnie delikatniejsze i szybciej miękną pod wpływem wilgotnych dodatków.

Dodatek czekolady sprawia, że owsianka jest gęsta i kremowa, a orzechy nadają jej chrupkości.

Borówki świetnie się zapiekają – zawarty w nich sok karmelizuje się, a podpieczone owoce pozostają wilgotne i lekko ciągnące, pyszne.

Zapiekana owsianka to konkretne sycące śniadanie pełne endorfin, w sam raz na ponure jesienno-zimowe poranki.

Miód jest opcjonalnym dodatkiem; moim zdaniem sama gorzka czekolada i słodkie owoce wystarczająco dosładzają owsiankę.

Sprawdź też:

CRUMBLE Z OWOCAMI

INNE PRZEPISY NA OWSIANKI

Owsianka z pieca L_05

Borowki L_01

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

2. Posiekaj orzechy. Figi i borówki opłucz. Figi pokrój na kawałki.

3. W misce wymieszaj suche składniki: bezglutenowe płatki owsiane (użyłem TAKICH), orzechy, kakao i przyprawy.

4. Do miski z suchymi składnikami dodaj olej kokosowy, czekoladę (posiekaną albo np. w pastylkach) oraz (ewentualnie) miód. Wymieszaj dokładnie (ZOBACZ).

5. Wlej wodę, wymieszaj, po czym dodaj borówki i delikatnie wmieszaj je w masę, tak by pozostały w całości.

6. Naczynie do zapiekania lekko natłuść nierafinowanym olejem kokosowym (olej można zastąpić masłem).

7. Przełóż masę owsiankową do naczynia. Na wierzchu ułóż figi (ZOBACZ).

8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Smacznego!

Owsianka z pieca L_03

Owsianka z pieca L_09

Owsianka z pieca L_06