• SPÓD:
  • 120 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 g mąki dyniowej (albo innej mąki z orzechów lub nasion)
  • 100 g surowego kakao
  • 50 g oleju kokosowego nierafinowanego (Kokonati)
  • szczypta tonki
  • GANACHE:
  • 75 g orzechów nerkowca (mogą być inne, np. laskowe, brazylijskie, włoskie, etc.)
  • 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (Kokonati)
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 100 g gorzkiej czekolady (Raw Cocoa 70%)
  • 50 g gorzkiego kakao
  • szczypta tonki
  • maliny do dekoracji

Dekadencka tarta czekoladowa z malinami i wegańskim ganache.

To tarta bardzo czekoladowa, świetna na lato, ponieważ zrobisz ją bez użycia piekarnika. To także kolejny przepis nawiązujący do moich wcześniejszych pomysłów na zdrowe ciasta bez pieczenia.

Sprawdź też m.in.:

Ciasto czekoladowe z owocami leśnymi na daktylowym spodzie

Jaglane brownie bez pieczenia

Dietetyczne ciasto cynamonowe z bakaliami i bez cukru

Śliwkowo-czekoladowy kruchy spód ciasta wypełnia pyszny kremowy i wegański ganache z gorzkiej czekolady, a tarta udekorowana jest najlepszymi świeżymi polskimi malinami. Jeśli nie uda Ci się zdobyć białych malin, ułóż na wierzchu same czerwone, albo dodaj trochę jagód lub borówek amerykańskich.

Jak zwykle w moich przepisach na tego typu desery bez pieczenia, nie używam cukru. Suszone śliwki i łagodne w smaku surowe kakao są wystarczająco słodkie, by spód nie wymagał dosładzania.

Ganache z gorzkiej czekolady, kakao i orzechów również jest naturalnie słodki i nie wymaga dosładzania. Użyta tu pyszna gorzka czekolada Raw Cocoa 70% nie zawiera cukru, a zamiast tego słodzona jest odparowanym nektarem palmy kokosowej, który charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.

Tonkę, o której więcej przeczytasz TUTAJ, możesz zastąpić na przykład wanilią i gałką muszkatołową. Jeśli wolisz, olej kokosowy możesz zastąpić tahini.

Ciasto jest nie tylko pyszne, ale też cieszy oko, polecam:-)

Tarta nie zawiera glutenu, laktozy ani cukru. Przepis jest też wegański.

Dekadencka tarta z malinami L_10

Dekadencka tarta z malinami L_05

Zobacz też CIASTO W PRZEKROJU.

PRZEPIS:

I. SPÓD

1. Śliwki porwij lub pokrój na małe kawałki.

2. Wszystkie składniki na spód ciasta (śliwki, mąkę, kakao, olej kokosowy oraz tonkę albo wanilię i gałkę muszkatołową) wymieszaj w dzieży miksera. Mieszaj do momentu, aż masa przybierze postać ziemistych grudek. Gotowa powinna wyglądać tak: ZOBACZ.

3. Masę na spód przesyp do formy i dokładnie ugnieć, tak by powstało dno ze ściankami (ZOBACZ). Środek wypełnisz później czekoladowym ganache. Wstaw spód do lodówki na noc.

II. GANACHE

1. Orzechy utrzyj w moździerzu na możliwie gładką pastę (ZOBACZ – najlepiej sprawdzą się tu naturalnie miękkie nerkowce lub orzechy brazylijskie). Możesz uprzednio je uprażyć, ale nie jest to konieczne; surowe nieuprażone orzechy zachowują więcej wartości odżywczych.

2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (np. w misce zawieszonej nad garnkiem z wrzącą wodą w taki sposób, by spód miski nie stykał się z taflą wody). Nie zdejmując garnka z ognia dodaj kakao, utarte orzechy i olej kokosowy. Wymieszaj dokładnie, po czym dodaj mleko ryżowe oraz tonkę (lub wanilię i gałkę muszkatołową) i ponownie wymieszaj wszystko dokładnie do pełnego połączenia składników. Masa powinna być możliwie gładka.

3. Zestaw ganache z ognia i odstaw na ok. 15 minut, by nieco przestygł. Wstaw do lodówki na ok. 3 godziny, a gdy stężeje przemieszaj go i wyłóż na przygotowany wcześniej spód.

III. CIASTO

1. Na schłodzony spód wyłóż ganache czekoladowy, wyrównaj powierzchnię, a wierzch udekoruj malinami, lekko je dociskając.

2. Ciasto przechowuj w lodówce. Bezpośrednio po wyjęciu z lodówki najlepiej kroić je nożem zanurzonym na moment we wrzątku i osuszonym ścierką lub papierowym ręcznikiem.

Smacznego!

Dekadencka tarta z malinami L_12

Dekadencka tarta z malinami L_04

Dekadencka tarta z malinami L_11