• CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej do pizzy (tu: włoska mąka typ 00)
  • 130 ml wody mineralnej
  • 4 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • SOS i pozostałe składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady do wypieków (tu: pastylki 80% kakao)
  • 20 suszonych śliwek
  • garść orzechów włoskich
  • 2 banany
  • ok. 200 ml mleka skondensowanego odtłuszczonego
  • ok. 80 g białej czekolady

Pizza z czekoladą to jest to!

Czekoladowa pizza może wydawać się nieco dziwnym wynalazkiem, ale wcale tak nie jest. Ten przepis to efekt prostego przekształcenia przepisu na tradycyjną pizzę: zamiast sosu pomidorowego jest sos czekoladowy, a zamiast mozzarelli – biała czekolada.

Nie obawiajcie się, że pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku czekolada rozpuści się i spłynie z pizzy – dzięki redukcji wilgoci stanie się dokładnie odwrotnie. Sos czekoladowy stężeje i przywrze do ciasta, a kawałki białej czekolady ładnie się skarmelizują i zabarwią na pomarańczowo. Nie trzeba też chyba nikogo przekonywać do podpieczonych bananów o znacznie bardziej wyrazistym i głębszym smaku oraz pysznych uprażonych orzechów włoskich. Sos z gorzkiej czekolady sprawia, że pizza nie jest nadmiernie przesłodzona; moim zdaniem, nie warto zastępować gorzkiej czekolady – mleczną. Spróbujcie czekoladowej pizzy z dowolnymi dodatkami.

Ciasto do pizzy przygotowałem tak samo, jak w przepisie na pyszną, tradycyjną i wytrawną pizzę na cienkim cieście (PRZEPIS), w związku z czym wystarczy go na dwa placki. Tym razem jednak przyjąłem, że jedna czekoladowa pizza spokojnie wystarczy dla 2 osób, dlatego podane proporcje składników dotyczą posiłku dla czterech osób (2 placki = 4 osoby). Jeśli chcecie przygotować pizzę (1) dla dwóch osób, najlepiej po prostu rozwałkować jedną połowę ciasta, a drugą owinąć w przezroczystą folię spożywczą i zamrozić.

PRZEPIS:

1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba*.

2. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.

3. Podzielcie ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek.

4. Przełóżcie placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia i odstawcie na 15 minut.

5. Pokrójcie banany i śliwki w plasterki oraz posiekajcie białą czekoladę na nieregularne kawałki.

6. W kąpieli wodnej rozpuśćcie gorzką czekoladę i połączcie ją z mlekiem na gładką masę. Mleko najlepiej dodawać do czekolady stopniowo i w razie potrzeby wykorzystać go mniej, niż podałem w przepisie. Gotowy sos powinien być dość gęsty, ale jednocześnie na tyle płynny, żeby bez problemu można było rozsmarować go na cieście.

7. Posmarujcie sosem obydwa spody do pizzy. Na wierzchu każdej rozłóżcie plasterki bananów i śliwek oraz orzechy i posiekaną białą czekoladę.

8. Wstawcie każdą pizzę (pojedynczo) do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut. Używam górnej grzałki, a dolną włączam na ostatnie 3 minuty pieczenia. Jeśli chcecie uzyskać bardziej podpieczone, kruche ciasto, włączcie wcześniej dolną grzałkę.

Przed:

Pizza czekoladowa low_03

W piecu:

Pizza czekoladowa low_04

Po:

Pizza czekoladowa low_21

Smacznego!

*wypiekacz Morphy Richards od Rossi.pl (model 48319); użyłem TEJ mąki.