• ok. 7-8 łyżek płatków ryżowych
  • ok. 30 g suszonych jagód goji
  • garść suszonej morwy w czekoladzie (Surovital)
  • 2/3 szklanki mleka (2%)

Płatki ryżowe to szybkie i lekkie śniadanie.

Do płatków na mleku nie dodaję masła ani cukru (moim zdaniem, zupełnie nie ma takiej potrzeby). Jeśli ktoś woli płatki bardziej płynne, powinien dodać więcej mleka.

1. Do niedużego garnka wlejcie mleko i zagotujcie.

2. Do gorącego mleka dodajcie płatki ryżowe, zamieszajcie i pogotujcie 2-3 minuty na małym ogniu.

3. Następnie, zdejmijcie garnek z ognia, dorzućcie do niego jagody goji, zamieszajcie, przykryjcie i odstawcie na 3 minuty.

4. Przełóżcie płatki do misek, a każdą porcję posypcie posiekanymi owocami morwy w czekoladzie (morwy najwygodniej posiekać przy użyciu siekacza do ziół).

Sprawdźcie też inne przepisy na owsianki.