Jagody goji, jagody inkaskie i morwa. Które najlepsze?

Zdecydowanie morwa!

Owoce morwy w surowej czekoladzie od Raw Cocoa, dzięki grubej warstwie polewy, są mocno czekoladowe, a jednocześnie wydają się najmniej słodkie z całego zestawu. Morwa w czekoladzie ma całkiem inną konsystencję niż zwykła morwa suszona. Jest delikatnie chrupka, a zarazem dość miękka. Strukturą przypomina nieco owoce suszone (najbardziej chyba rodzynki?), a przez specyficzny, jakby orzechowy posmak, kojarzy mi się trochę z nerkowcami. Smak morwy bardzo dobrze komponuje się z czekoladą. Morwy tureckie to owoce nie tylko smaczne, ale zawierające też sporo witaminy C, żelaza, wapnia i aminokwasów. Pycha, można brać w ciemno.

Skład: suszone morwy (RAW), organiczne masło kakaowe (RAW), organiczne surowe kakao (RAW), nieprzetworzony cukier palmowy, sól himalajska, pieprz, wanilia.

Jagody inkaskie w surowej czekoladzie – mięsiste, mocno kwaskowate, jakżeby inaczej, ale czekolada dość dobrze równoważy ich charakterystyczny smak. Gra kontrastów – kakaowa, lekko słodka powłoka i kwaśny, wyrazisty środek. Nawet, jeśli dla kogoś owoce te w czystej postaci są zbyt ekstremalne, w wersji z czekoladą powinien dać im radę. Bardzo smaczne (ja lubię też inkaskie saute), ale nie dla każdego.

Skład: suszone jagody inkaskie (RAW), organiczne masło kakaowe (RAW), organiczne surowe kakao (RAW), nieprzetworzony cukier palmowy, sól himalajska, pieprz i wanilia.

Jagody goji w surowej czekoladzie – małe, ciągnące i kleiste owoce, same w sobie zdecydowanie słodkie, a tu czekolada dodatkowo to podkreśla. Najsłodsza przekąska z całego zestawu. Bardzo dobra, ale gdybym miał wybierać między goji a morwami w czekoladzie, wybrałbym te ostatnie.

Skład: suszone jagody goji (RAW), organiczne masło kakaowe (RAW), organiczne surowe kakao (RAW), nieprzetworzony cukier palmowy, sól himalajska, pieprz, wanilia.

Surowa czekolada Raw Cocoa, którą oblane są wszystkie trzy rodzaje owoców, jest produkowana w niskich temperaturach (do 45 st. C), bez użycia lecytyny i konserwantów, oraz słodzona cukrem palmowym. Zawartość kakao w czekoladzie pokrywającej owoce – min. 60%.

Recenzję czekolad Raw Cocoa w tabliczkach (cztery smaki) możecie przeczytać TUTAJ.

Producent: RAW COCOA / SUROVITAL

Opakowania: na zdjęciach widoczne są 100 g torebki, w które pakowane są produkty Raw Cocoa przeznaczone na rynek holenderski; w PL te same owoce w czekoladzie sprzedawane są w opakowaniach o poj. 70 g.
Gdzie kupić: sklep internetowy Surovital
Ceny:
– morwa w czekoladzie ok. 13 zł (70 g)
– goji w czekoladzie ok. 18 zł (70 g)
– jagody inkaskie w czekoladzie ok. 16 zł (70 g)