• 4 jaja
  • sałata rzymska
  • trochę czarnych oliwek
  • garść pestek słonecznika lub dyni
  • musztarda
  • oliwa extra vergine
  • pół cytryny
  • pieprz

To nieco zmodyfikowany przepis, który znają chyba wszyscy.

Jajko w majonezie (czasem nadziewane), podawane na przywiędłym liściu sałaty, to wciąż konieczny składnik wielu rodzinno-weselnych przyjęć czy innych podobnych imprez. Ja jednak nie jadam majonezu, a w tym przypadku doskonale zastąpi go łatwy w przygotowaniu, a przy tym  wyrazisty dressing na bazie musztardy. Polecam również zrezygnować ze zwykłej sałaty na rzecz chrupkiej sałaty rzymskiej.

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Na talerzu rozkładamy liście umytej i wysuszonej (suszarka do warzyw to naprawdę bardzo przydatny kuchenny gadżet) sałaty rzymskiej. Jeśli liście sałaty są duże, rwiemy je palcami na mniejsze kawałki. Na warstwie sałaty rozkładamy jajka pokrojone w ćwiartki oraz dodajemy dowolną ilość oliwek.

Dressing przygotowujemy, mieszając do smaku kilka łyżeczek musztardy dijon (lub innej, jeśli wolimy łagodniejszy smak), oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny i nieco pieprzu. Używajcie składników w dogodnych dla was proporcjach, tak by dressing odpowiadał waszym upodobaniom. Sos nie powinien być zbyt gęsty. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika lub dyni. Sałatkę polewamy dressingiem i posypujemy pestkami, ewentualnie solimy do smaku (choć moim zdaniem nie ma takiej potrzeby). Lekkie, sycące i zdecydowanie bez majonezu.

Sałata-z-jajkiem-i-dressingiem-musztardowym-2

Sałata z jajkiem i dressingiem musztardowym 1 MAIN