- 250 g świeżych daktyli (waga bez pestek)
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- sok z 1 limonki
- 220 g nerkowców
- 1 laska wanilii albo 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki syropu z agawy, daktylowego albo miodu
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 150 g jagód (mogą być mrożone)
- garść pistacji do dekoracji (lub innych bakalii)
Sernik jagodowy z nerkowców – bez cukru. Wegański i bezglutenowy.
Słodki, kremowy sernik z nerkowców na spodzie z daktyli i kokosa. Na zimno.
To jeszcze jeden przepis na wegański sernik z nerkowców. Zrobisz go całkowicie na zimno, bez zbędnych ceregieli. Masa sernikowa z nerkowców, mleka kokosowego, oleju kokosowego oraz – dla koloru – jagód pod względem konsystencji i smaku do złudzenia przypomina słodki ser.
Do przygotowania spodu wystarczą tylko dwa składniki – daktyle (w razie potrzeby możesz zastąpić je figami lub rodzynkami) oraz wiórki kokosowe (lub – jeśli wolisz – mielone orzechy).
Ciasto jest przepyszne, wręcz uzależniające, a przepis – podobnie jak wcześniejsze serniki z orzechów – banalnie prosty. Poradzi sobie z nim nawet sernikowy debiutant.
Sernik możesz udekorować w dowolny sposób, np. orzechami lub innymi bakaliami. Z fioletem jagodowej masy fajnie kontrastują intensywnie zielone pistacje.
Sprawdź też wcześniejsze przepisy na SERNIKI Z NERKOWCÓW.
Z podanych proporcji otrzymasz 8-10 porcji ciasta. Jedna porcja liczy ok. 400 kcal.
Używam silikonowej formy do pieczenia o średnicy 17 cm.
PRZEPIS:
- Namocz nerkowce przez noc (ZOBACZ).
- Przygotuj spód sernika: wypestkowane daktyle Medjool (ZOBACZ) zagnieć z wiórkami kokosowymi i wanilią i wyrabiaj jak ciasto do pełnego połączenia składników (zajmie to kilka minut). Jeżeli używasz zwykłych suszonych daktyli albo np. suszonych fig namocz je przez kilka godzin (albo przez noc), odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej.
- Przełóż masę na spód do formy silikonowej (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą), rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć. Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki (być może warto to zrobić w letnie upalne miesiące, jednak przy temperaturze pokojowej do ok. 24 stopni nie ma takiej potrzeby).
- Nerkowce zblenduj na gładko z mlekiem kokosowym, sokiem z limonki, olejem kokosowym i wybranym słodzidłem. Dodaj jagody i zblenduj ponownie. Przełóż do miski i wmieszaj wanilię (ZOBACZ).
- Przelej masę do formy, wyrównaj powierzchnię i udekoruj np. orzechami (ZOBACZ).
- Wstaw na noc do lodówki.
Wygląda rewelacyjnie :) Super są te zielone orzeszki w fioletowej masie!
Ciacho idealne ❤️❤️❤️?
Wzorowe ciasto, zarówno składnikowo jak i pod względem prezencji
Mam w planach wersję z truskawkami, mrożonych jagód nie znajdę, a nie będę czekał ;)
;-)
Kolor sernika jest genialny i do tego bez jajek, dziękuję za przepis, na pewno wypróbuje na jakąś szczególną okazję :)
Sernik – jak widać – nie potrzebuje ani sera, ani jajek;-)
Ohh mega! Koniecznie do wypróbowania w wolnym czasie :)
Nie jest wcale taki czasochłonny;-)
Chciałabym zapytać gdzie zaopatrujesz się w pistacje? Jeśli na Hali Mirowskiej to czy polecasz jakieś inne źródło? ;)
Niestety nie mam innego źrodła, tylko Hala Mirowska. Nigdzie indziej nie znalazłem równie smacznych i intensywnie zielonych orzeszków.
Wielkanoc się zbliża i nie mogę się doczekać najbardziej właśnie tego – testu tego ciasta !
Daktyle kupione , maliny / jagody w zamrażalniku <3
Mam jedno pytanie. Ile takie ciasto można przechowywać w lodówce ?
Mam nadzieję, że nad tą kwestią nie będę musiała zbyt długo się zastanawiać, bo poprostu szybko się rozejdzie, jednak warto wiedzieć ;)
pozdrawiam !
Kilka dni (do 4-5) spokojnie powinno wytrzymać. Sami zjadamy taki deser zwykle właśnie w 5 dni i wszystko jest OK.
A ja nie wiem gdzie kupić świeże daktyle. Czym się tu będą różnic od tych suszonych niesiarkowanych?
Świeże daktyle są znacznie smaczniejsze, a poza tym łatwiejsze w obsłudze – soczyste, plastyczne, nie wymagają dodatkowego nawilżania. Idealnie łączą się z innymi składnikami, nie trzeba ich miksować, wystarczy porwać na kawałki i zagnieść jak ciasto. Warto ich poszukać, są coraz łatwiej dostępne. U mnie na wsi są w każdym sklepie sieci Społem, w delikatesach, etc.