- 200 g płatów śledziowych
- 1 duże jabłko
- garść świeżych listków mięty
- 1 cytryna
- kilka garści listków batawii
- 3 łyżeczki musztardy dobrej jakości (tu: musztarda jabłkowa z calvadosem - Towary Niezwykłe)
- słoiczek (130 g) przecieru jabłkowego dla niemowląt (Gerber)
- słoiczek (130 g) przecieru z suszonych śliwek dla niemowląt (Gerber)
- trochę suszonej żurawiny niesłodzonej
- pieprz
Śledź z jabłkiem i dressingiem musztardowo-śliwkowym.
Dziś moje ulubione śledzie, a do śledzi słodko-ostry dressing z musztardy jabłkowej i przecieru jabłkowego oraz przecier śliwkowy.
Śledź z jabłkiem – PRZEPIS:
- Pokrój płaty śledziowe na niewielkie kawałki i dodaj do miski. Wcześniej możesz namoczyć śledzie w wodzie i wstawić do lodówki na kilka godzin – wtedy będą mniej słone.
- Pokrój jabłko w kostkę o wielkości zbliżonej do kawałków ryby i dodaj do miski.
- Dodaj posiekane listki mięty.
- W miseczce wymieszaj przecier jabłkowy z musztardą i sokiem z 1/2 cytryny. Dopraw pieprzem do smaku, w razie potrzeby dodaj więcej musztardy. Wlej sos do miski z jabłkiem, śledziami i miętą. Wymieszaj.
- W drugiej miseczce wymieszaj przecier z suszonych śliwek z sokiem z drugiej połówki cytryny. Nie wlewaj od razu całego soku, by sos nie był zbyt rzadki; dodaj więcej w razie potrzeby.
- Na talerzach rozłóż porcje listków batawii, a na nie wyłóż porcje śledzi z jabłkiem. Całość skrop sosem ze śliwek i posyp kilkoma owocami suszonej żurawiny.
Robiłem już 3 czy 4 razy, fajny przepis. A sos jest mega dobry!
Śledź + jabłko, moje ulubione połączenie :)
:-)
Brzmi ciekawie
Brzmi ciekawie. Zamierzam wykorzystać ten przepis na święta
Pycha, efekt świetny, polecam.
Ze słodyczy najbardziej uwielbiam śledzie;)