• 200 g płatów śledziowych
  • 1 duże jabłko
  • garść świeżych listków mięty
  • 1 cytryna
  • kilka garści listków batawii
  • 3 łyżeczki musztardy dobrej jakości (tu: musztarda jabłkowa z calvadosem - Towary Niezwykłe)
  • słoiczek (130 g) przecieru jabłkowego dla niemowląt (Gerber)
  • słoiczek (130 g) przecieru z suszonych śliwek dla niemowląt (Gerber)
  • trochę suszonej żurawiny niesłodzonej
  • pieprz

Śledź z jabłkiem i dressingiem musztardowo-śliwkowym.

Dziś moje ulubione śledzie, a do śledzi słodko-ostry dressing z musztardy jabłkowej i przecieru jabłkowego oraz przecier śliwkowy.

Śledź z jabłkiem – PRZEPIS:

  1. Pokrój płaty śledziowe na niewielkie kawałki i dodaj do miski. Wcześniej możesz namoczyć śledzie w wodzie i wstawić do lodówki na kilka godzin – wtedy będą mniej słone.
  2. Pokrój jabłko w kostkę o wielkości zbliżonej do kawałków ryby i dodaj do miski.
  3. Dodaj posiekane listki mięty.
  4. W miseczce wymieszaj przecier jabłkowy z musztardą i sokiem z 1/2 cytryny. Dopraw pieprzem do smaku, w razie potrzeby dodaj więcej musztardy. Wlej sos do miski z jabłkiem, śledziami i miętą. Wymieszaj.
  5. W drugiej miseczce wymieszaj przecier z suszonych śliwek z sokiem z drugiej połówki cytryny. Nie wlewaj od razu całego soku, by sos nie był zbyt rzadki; dodaj więcej w razie potrzeby.
  6. Na talerzach rozłóż porcje listków batawii, a na nie wyłóż porcje śledzi z jabłkiem. Całość skrop sosem ze śliwek i posyp kilkoma owocami suszonej żurawiny.