Torrons Vicens Bio: organiczna hiszpańska gorzka czekolada.

Torrons Vicens to rodzinna firma, która od 1775 r. – w Agramunt  zajmuje się rzemieślniczym wytwarzaniem nugatu (oferuje go w przeszło 150 wariantach). Bazowa, tradycyjna nugatowa receptura również wywodzi się z wioski Agramunt, to jest z miejsca, gdzie narodzić się miała tradycja wytwarzania hiszpańskich nugatów i czekolady z kamienia (Torro –> nugat oraz Xocolata a la Pedra –> czekolada z niekonszowanego kakao, ucieranego przy pomocy kamiennych żaren, jak np. Bresco).

Najstarsze dokumenty wskazujące Agramunt jako źródło pochodzenia nugatu datowane są ponoć na rok 1741, nikt nie ma jednak wątpliwości, że hiszpańska tradycja wytwarzania nugatu sięga znacznie bardziej zamierzchłej przeszłości.

Całkiem niedawno, bowiem dopiero w 2010 roku Torrons Vicens otworzyła pierwsze sklepy stacjonarne pod własną marką – na początek w Sitges i La Jonquera. Od tamtej pory sieć nieustannie się rozwija. Dziś działa już ponad 30 butików, w Hiszpanii i za granicą. W centrum Madrytu zidentyfikowaliśmy dwa – jeden przy Calle Mayor, więcej o nim TUTAJ.

Turron Ecologico z organicznej serii Bio Lluch to tabliczka, która jest świetną – i mocno podrasowaną – wersją mojego najlepszego czekoladowego wspomnienia z dzieciństwa. Kto nie pamięta ciemnej czekolady z całymi orzechami laskowymi, zapakowanej w kartonik z okienkiem? Albo solidnych 200-gramowych tabliczek Chateau, wśród których była między innymi gorzka z całymi migdałami i ciemna z orzechami laskowymi? Dziś pewnie okazałoby się, że coś tam w ich składzie nie bangla, ale na tamten PRL-owski czas importowanych słodyczy były najlepsze na świecie.

Organiczna Torrons Vicens też swoje waży (200 g), a orzechami wypakowano ją uczciwie – po brzegi. To właściwie bardziej orzechy w czekoladzie niż czekolada z orzechami ;-) Jeśli wziąć pod uwagę drugi niewątpliwy pozytyw, czyli mocno wytrawny smak (mało cukru, tak trzymać!), okazuje się, że mamy do czynienia z czekoladą idealną w swej prostocie.

Ekologiczne surowce, prosty i naturalny skład, odpowiednio zrównoważone smaki, bogactwo orzechów, niska cena względem jakości i powszechna dostępność (w Hiszpanii) sprawiają, że naprawdę nie ma się do czego przyczepić*.

Jako że czekolada jest solidna i gruba, najlepiej łupać ją nożem jak parmezan.

*Ewentualnie, można przyczepić się do tego, że choć czekolada jest opakowana w kartonik z papieru z odzysku, to obleczono ją również w folię. Bardziej spójnie byłoby bez niej.

Produkt organiczny, wegański i bezglutenowy (certyfikowany jako gf)

Opakowanie: kartonik i folia
Waga: 200 g
Skład: kakao, cukier trzcinowy, masło kakaowe, orzechy laskowe (40%). Zawartość kakao 60%. Wszystkie składniki są certyfikowane jako pochodzące z upraw bio/eko.
Producent: Torrons Vicens – Xoxolates Ecologics Bio Lluch, Agramunt, Hiszpania
Cena: 7,20 EUR

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!